V bližini priljubljenih zimskih letovišč, v vasici Horní Malá Úpa, se nahaja zanimiva rdeča hišica z lokalnim karakterjem. Odlikujejo jo veličastni razgledi na okoliško naravo in gore, sama arhitektura objekta pa se po zaslugi arhitekturnega studia ADR subtilno poklanja stavbarskemu izročilu okoliša.

Tloris pravljične lesene koče v okolišu Narodnega parka Krkonoše izhaja iz forme križa. Ta morfologija je značilna za gradnjo tega območja, novozgrajeni objekt pa sestavljata dva enakomerna volumna v dimenzijah 4,8 x 11,4 m. Asimetrično postavljena volumna se z odprtinami odpirata proti prekrasni naravi, ki obdaja objekt, proti vrhovom, imenovanim Snežka in Lysečine. Razgledi so najbolj očitni iz jedilnice, kjer so arhitekti sedišča umestili tik ob oknu.

Prav vsak krak križa ponuja čudovite poglede na okolico, vsakemu pa je namenjena svojevrstna funkcija. Na stičišču osi je spiralno stopnišče, ki se vije okoli dimnika. Objekt je zasnovan kot lahka enonadstropna lesena konstrukcija z uporabno mansardo. Lesena konstrukcija leži na betonski plošči, ki ščiti les pred vdorom vlage s tal. V kopnih mesecih betonska plošča lebdi nad okoliškim terenom, v zimskih pa je poravnana s sneženo odejo.

Arhitekti studia ADR so v središče umestili uporabo lesa. Fasada je tako oblikovana iz neskobljanih smrekovih desk. Namesto naravne barve lesa so se odločili za značilno rdečo, ki je po tradiciji značilna za lesene planinske objekte v okolišu. Les je tudi sestavni del interjerja, in sicer v obliki vidnih konstrukcijskih elementov, poleg tega sta lesena tudi tlak in pohištveni elementi. Ti so izdelani po meri iz smrekovega lesa.

Z vzhodne strani vstopamo v objekt, nato pa nas čez vežo (od koder je mogoč tudi dostop do shrambe) pot vodi v osrednji bivalni prostor. Tu je dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico. Razgledi na okoliške vršace so najbolj očitni prav iz jedilnice, kjer so arhitekti sedišča umestili tik ob oknu. Iz dnevne sobe vodi spiralno stopnišče v mansardo, kjer so spalnice, kopalnica in tehnična soba.

  • Avtorja: Aleš Lapka in Petr Kolář
  • Lokacija: Horní Malá Úpa, Češka
  • Leto začetka projekta: 2020
  • Leto zaključka gradnje: 2023
  • Uporabna površina: 124 m2

Fotografije: BoysPlayNice