V češkem narodnem parku Šumava, nedaleč od priljubljene turistične destinacije – jezera Lipno, se nahaja sodobna lesena hišica, zgrajena na mestu, kjer je nekoč stala stara lesena koča. Želja lastnikov je bila oblikovati počitniško hišico, ki bi ponujala varno zavetje in dobro izhodišče za najrazličnejšo paleto športnih dejavnosti.

Arhitekti studia Les Archinautes so ne naloge lotili z izredno previdnostjo, tudi zaradi zaščitenega naravnega območja, na katerem se hišica nahaja. 

Pri oblikovanju so se naslonili na sosednje objekte, prav tako pa so dosledno upoštevali višinske omejitve v prostoru. Morfologija hiše temelji na vrsti principov okoliške arhitekture: od pravokotnega tlorisa in orientiranosti pa do pokritega ganka in členitve zatrepa. 

Tradicionalni venec so reinterpretirali na sodoben način ter ravnino napušča poravnali v linijo z vrati in okenskimi odprtinami. 

Za športne navdušence

V zasteklitvi so želeli ujeti pogled na jezero Lipno in veličastne vršace v ozadju. Bivalni prostor so umestili ob okno s pogledom na jezero, preostala okna pa se neposredno razgledujejo po okoliškem gozdu. 

V pritlični del so umestili dnevne prostore, v mansardo pa spalne. Ko vstopite v prostor, tako naletite na servisne prostore s kopalnico in manjšo savno, tik ob vhodu je prostor za shranjevanje športne opreme. 

Na treh straneh objekta se razteza velika lesena terasa, ki so jo razčlenili z razlikujočo se širino. Ponekod služi kot shramba, spet drugod kot prostor za druženje na prostem. V mansardi je poleg dveh spalnic še kopalnica. 

Fasadni ovoj sestavljajo vertikalni macesnovi profili, okna pa dopolnjujejo integrirana drsna polkna. Streha je pločevinasta. 

Okoliški les pa ni ostal le na fasadi in ujet v pogledih, temveč jim ga je z izbiro materialov uspelo pripeljati tudi v notranjost. Ta zaradi lesa, uporabljenega v interierju, tudi diši po njem. 

Fotografije: Petr Polak