Na podolgovatem zemljišču, nedaleč od Prage, je dolgo časa stala počitniška koča, kamor je lastnik še kot otrok zahajal s starši. Ko se je tako odločil za gradnjo novega doma na kraju, na katerega je navezan že od začetka, je za pomoč prosil arhitekte Atelier Hajný.

Novogradnja, ki stoji na podolgovatem zemljišču, se tudi s svojim oblikovanjem poklanja stari koči, ki je včasih stala tu. Ta je bila preveč dotrajana, zato jo je bilo praktično nemogoče ohraniti. Ker pa novi prostorski načrt območja v zadnjem času spodbuja gradnjo družinskih hiš, tovrstne lesene koče tod postopoma izginjajo. Arhitekti Atelier Hajný so s prepoznavanjem velike sentimentalne navezanosti lastnika na staro počitniško hišico in spoštovanjem do okolice ustvarili zanimiv objekt, neke vrste sodobno leseno kočo.

Zemljišče pravokotne oblike na robu Říčany blizu Prage meri 820 m2, a ga na eni strani omejuje protihrupna ograja, postavljena zaradi hrupa železnice. Vzhodna stran je omejena z dovozno cesto, zemljišče pa obkrožajo sosednje tipske koče, ki jih počasi nadomeščajo sodobne družinske hiše.

Arhitekti so zato izbrali kos zemlje, ki omogoča zadostno oddaljenost od železnice in okoliških sosedov, da bi s tem zagotovili kar največ zasebnosti. V sklopu objekta so uredili tri stanovanjske enote: dve garsonjeri in osrednji dom za družino.

Funkcionalna razporeditev deli objekt na severni servisni del in južni stanovanjski del. V pritličju sta dve garsonjeri z ločenima vhodoma, vhodni in servisni del osrednjega stanovanja ter večji dnevni prostor s kuhinjo. V zgornjem nadstropju so spalnice, delovna soba in kopalnica.

Eksterjer hiše odraža karakteristike stare koče. Zatrepe so poudarili s svetlimi lesenimi letvicami za senčenje. Oblika strehe in njeni previsi temeljijo na stavbarski dediščini prvotnih koč, hkrati pa zagotavljajo senčenje južne fasade in ščitijo teraso pred dežjem. Pri oblikovanju so se arhitekti naslonili na naravne materiale – zoglenel les na fasadi in vidne križnolepljene plošče v notranjosti.

Fotografije: Radek Úlehla