Na pečini, ki se dviga nad norveškim fjordom Lysefjord, na eni sami jekleni nogi stoji majhna koča, pravzaprav bolj kabina, saj meri le 22 kvadratnih metrov. Revija Forbes jo je uvrstila med 25 najbolj presenetljivih krajev, kjer lahko prenočite - skoraj med oblaki in z razgledom, ki ga je težko pozabiti.

Podjetnik Tom Norland je leta 2010 nad enim najbolj znanih fjordov na svetu kupil 170 hektarov nedotaknjene zemlje s sanjskim razgledom. Njegov prvotni načrt je bil zgraditi več puščavniških koč, vendar je kmalu spoznal, da si ta kraj zasluži nekaj boljšega. Nekaj drznega. Povezal se je z arhitektom Johnom Birgerjem Grytdalom, ki je znaj načrtoval dvoetažno kocko, od tal do strehe ovito v les kanadske cedre ter postavljeno na jekleni steber, ki je v skale vkopan 3,5 metra globoko. In to je bil začetek zgodbe…

Danes sta takšni koči dve, poleg te, ki jo predstavljamo, še ena identična in obe sta z namenom postavljeni skoraj na rob pečine, natanko 604 metre nad morsko gladino – namreč, da obiskovalcu dajeta občutek steklenega dvigala. Razgled iz koče se razprostira nad celoten fjord, ki je znan po borovcih in balvanih, ki so jih za seboj pustili ledeniki po koncu zadnje ledene dobe. Odkar je tu s klifa visel igralec Tom Cruise, ko je snemal film Misija nemogoče 6, pa je kraj postal zanimiv tudi za turiste.  

Kljub majhni kvadraturi je bivanje v koči prijetno. Interjer sestavljajo kuhinja in jedilni kotiček, dve spalnici z dvojno posteljo in kopalnica. Notranjost je z brezčasnimi in funkcionalnimi kosi skrbno opremilo dansko podjetje Vipp, ki je zelo pazilo na to, da bi se sam ambient čim bolj skladal z razgledom: strop in stene so tako iz temnega hrasta, v prostoru dominirajo betonski pod in dekoracije temnejših odtenkov. Temna, skoraj črna je tudi kuhinja, ki dobesedno omogoča kuhanje med oblaki ter z občutkom lebdenja v naravi.

Če boste kdaj obiskali Norveško, se ustavite ob fjordu Lysefjord in se o udobju koč z imenom Bolder prepričajte še sami.

Arhitektura: Norgeshus

Interier: Vipp

Lokacija: Skjerafjell, Norveška

Fotografije: Vipp