Mimo koruznih polj, ob toku potoka Holly Water, se pripeljemo do majhne koče, oblečene v cedrovino. Koča, samovzdržna in postavljena daleč od vse infrastrukture, je nastala kot počitniško zatočišče v srcu narave, hkrati pa ponuja kar največje možno udobje svojim prebivalcem.

Kočo je postavilo majhno angleško podjetje Out of the Valley, ki se ukvarja s preprosto, leseno, biofilno in samozadostno gradnjo. Ustanovitelj podjetja, Rupert McKelvie, za Ambiente na kratko opiše svojo uspešno poslovno zgodbo, ki se je začela, ko se je sam želel umakniti od civilizacije in z minimalnimi sredstvi zaživeti v objemu narave: “Zgradil sem si kočo zase, v gozdnati dolini reke Teign, kjer bi lahko užival v preprostejšem življenju. A novica se je hitro razširila in kmalu so me klicali drugi ljudje s podobnimi željami.” Tako je nastala tudi koča ob potoku Holly Water.

Naročil jo je angleški par, ki je želel na svoje skoraj dva hektarja veliko polje ponovno vpeljati vso biodiverziteto angleškega podeželja. Kočo oddajata navdušenim počitnikarjem, z zaslužkom pa nekdanjo obdelovalno površino zasajata z avtohtonim rastjem in tako vračata življenjski prostor številnim žuželkam in drugim živalim.

Minimalni maksimalizem: funkcionalen tloris in naravni materiali

Površinsko majhna hiša je pokrita z veliko previsno enokapnico, ki daje zavetje terasi, s katere se odpirajo neovirani pogledi na okoliško pokrajino. Terasa je dodatno izkoriščena z veliko bakreno kadjo, v kateri lahko v popolni intimi uživate v kopanju al fresco. Notranjost je zasnovana kot enoviti prostor, v katerem se okoli kamina nizajo kuhinja ter jedilni, dnevni in spalni kotiček; le majhna kopalnica je pregrajena od celote.

Hiša je zgrajena na pilotih in dvignjena od tal. “Tako smo lahko zmanjšal količino uporabljenega betona,” pove Rupert, ki hišo zgradil z leseno palično konstrukcijo in jo obilno izoliral z izolacijo iz jute. Notranje stene so ometane z glinenimi ometi, z “naravno alternativo apnenim ometom, ki omogočajo dihanje sten, vzdržujejo raven vlage in temperature in hkrati ponujajo prijetno organsko teksturo v notranjosti.” Zunanja fasada je oblečena v cedrovino.

Ves les za izdelavo koče je lokalen, iz bližnje žage. Poleg cedrovine so na objektu uporabljeni še borov les (za nosilno ogrodje), macesen za oblogo terase in hrast za pohištvo in notranji tlak. Tudi ostali materiali so naravni: baker, medenina, usnje, različne kovine in tekstil, s čimer se ne le ustvari prijetno sožitje z naravno okolico, pač pa tudi zelo majhen ogljični odtis hiše. Ko se bo koči iztekla življenjska doba, pa vgrajeni naravni materiali pomenijo tudi manj odpadnega materiala, saj bo mogoče celotno hiško reciklirati.

Rupert je takšnih koč od leta 2016 postavil že kar nekaj: vse so zgrajene z lokalnimi surovinami, a z najnaprednejšo gradbeno in zeleno tehnologijo – od solarnih panelov do kompostnih stranišč, zbiralnikov deževnice in filtriranja odpadnih voda. Minimalno bivanje v neokrnjeni naravi še nikoli ni bilo tako preprosto in – lepo.

Arhitektura: Out of the Valley

Fotografije: Rupert McKelvie in Stephanie Osmond