TEM Čatež ni zgolj še ena tovarna: je arhitektura z veliko začetnico.

Locirana sicer v pretežno ruralnem okolju, kjer naš pogled hipoma ukradejo dolenjski griči, dve cerkvi in trije zvoniki, tovarna predstavlja drugačno socialno zbirališče: če so sprehodi po gričevjih rezervirani za sončne popoldneve in če se cerkveni trgi polnijo ob nedeljski maši, pa je trg pred tovarno poln vsak delovnik. Uslužbenci se tu dobro počutijo. Podjetje TEM Čatež je namreč eno tistih, ki temelji na odličnih medosebnih odnosih, kjer lastniki gradijo poslovno okolje, kjer se dobro počutje vsakega posameznika zrcali v nadpovprečnih dosežkih podjetja. Zato ni nič čudnega, da so ti isti lastniki tudi angažirali priznane arhitekte, da bi njihovo poslovno logiko prevedli tudi v spodbudno in zaposlenemu prijazno delovno okolje.

Arhitektura za ljudi

Pri pisarni Jereb in Budja arhitekti so naročili prizidek tovarni in manjši povezovalni objekt, v katerem bi bile locirane pisarne in skupni prostori delavcev, kot so kuhinja z jedilnico, sejna soba ter razstavni prostori njihovih izdelkov. Arhitekti so svojo senzibilnost do uporabnikov dokazali že pri zasnovi z Zlatim svinčnikom in Plečnikovo nagrado ovenčanega objekta Materinskega doma v Ljubljani, ki je matere in njihove otroke v stiski varuje, povezuje in jim daje odlično odskočno desko za lepšo prihodnost.

Tudi v primeru arhitekturno na videz manj zahtevne naloge so se arhitekti odzvali z vso senzibilnostjo. Prizidek tovarne – skladišča – so v celoti vkopali v teren, tako da ne ovira razgledov na oble dolenjske griče. Vidni del fasade so oblekli v profilirane betonske plošče v čudovitem zemeljskem odtenku. “Hiša vabi obiskovalca in želi velik ustroj tovarne postaviti v merilo, ki ga posameznik dojema kot še znosno relacijo do okoliškega grajenega in naravnega okolja,” povedo arhitekti.

Med oba tovarniška objekta – na stičišče med produkcijo in logistiko, med inovacijo in potrošnika – je umeščen nov razstavni objekt. Ta je v vsakem pogledu arhitekturni presežek. Pisarne so umeščene v arhitekturno razgibano okolje, kjer prevladuje igra svetlobe in senc, inovativnih senčil in subtilnega osvetljevanja – kakopač, saj se TEM Čatež s svojimi dovršenimi stikali specializira za uravnavanje svetlobe ter za pametno upravljanje doma.

TEM Čatež, Jereb in Budja arhitekti

Grobi, industrijski materiali nas še vedno opomnijo, da smo v tovarniškem okolju, a njihova uporaba – njihov ritem, pazljivo detajliranje stikov in barvna kompozicija – ustvarja topel in kompleksen prostor, ki stimulira zaposlene in jim hkrati ponuja prostor identifikacije.

S tem objektom je TEM Čatež zagotovo pridobil poslovni poligon za nove inovacije in nove vezi, Čatež pa nov prostorski in arhitekturni poudarek.

Arhitektura: Jereb in Budja arhitekti

Fotografije: Blaž Budja