Jereb in Budja arhitekti so aprila za stavbo ljubljanskega Materinskega doma prejeli Plečnikovo nagrado; strokovna komisija Zbornice za arhitekturo in prostor pa je odlično realizacijo nagradila tudi z Zlatim svinčnikom. Svečana podelitev bo 13. oktobra v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

“Materinski dom v Ljubljani je v več pogledih posebna hiša,” zapišejo arhitekti. Je hiša, namenjena predvsem materam z otroki, ki zaradi socialne ali stanovanjske stiske ne morejo zagotoviti ustreznega okolja za otroke. Je hiša, ki že s svojim oblikovanjem govori o varnosti, o oklepu. Je hiša, ki za grobo fasado skriva tako intimne spalnice kot raznolike mikroambiente, namenjene druženju, počitku ali delu, oblikovane z mehko roko, opremljene z naravnimi materiali in osvetljene z obilico sonca. Je hiša, ki stoji znotraj enodružinske zidave, a posnema tipologijo poslovnega objekta. Je hiša, ki kljub svoji plemeniti vsebini ni patetična ali nepotrebno ikonizirana, ampak zadržana, domačna in kvalitetno oblikovana.

Strokovna komisija ZAPS je v izjavi za javnost zapisala: “Materinski dom Ljubljana pomeni odlično realizacijo posebej specifične arhitekturne naloge družbenega pomena. Načrtovanje in graditev materinskega doma je zelo posebna in občutljiva naloga, katere glavni cilj je, da bi se zlorabljene ženske in otroci v hišni skupnosti od samega začetka počutili dobro in domače. To je bilo zelo uspešno doseženo. Odločitev o organizaciji materinskega doma v manjše zasebne sobe in večje skupne prostore je odziv na potrebo po prostoru za varno druženje v arhitekturno dobro načrtovani skupni kuhinji, skupnih dnevnih sobah, študijski sobi in knjižnici, ki se razširijo tudi v terase, ki se očitno veliko uporabljajo.”

Arhitektura: Jereb in Budja arhitekti (Rok Jereb, Blaž Budja, Nina Maojranc)

Fotografije: Blaž Budja