Mladi par iz Murske Sobote je predano sledil svojim željam po novem domu, izziv gradnje pa vzel zelo resno.

Andrejka in Peter sta uresničila svoje sanje: investirala sta v izgradnjo sodobne hiše pravokotne oblike, z ravno streho in enostavnimi linijami. Te se nadaljujejo tudi v notranjost in se izražajo v črno-beli barvni shemi in opremi čistih linij.

Hiša je oblikovana sodobno: ni podkletena, na ravni strehi se skriva lastna sončna elektrarna, hiša pa je opremljena tudi z vso ostalo sodobno tehnologijo, ki ji zagotavlja nizkoenergijskost. Udoben nadstrešek ob hiši ponuja dovolj prostora za dva avtomobila, v prostorni garaži pa je skrit zanimiv starodobnik, Opel Olympia iz leta 1952.

V notranjosti prevladuje stroga črno-bela barvna paleta, ki pa jo mehčajo zaobljene oblike in dekoracija v naravnih motivih. Le sobica hčere je opremljena v pisanih in razigranih barvah, hči Viktorija pa svoje pisane dodatke z veseljem prenese tudi v druge prostore doma in jih napolni z otroško razigranostjo. Pohištvo po meri je izdelal Petrov oče ob upoštevanju njunih želja in predlogov.

Maksimalno udobna gradnja in bivanje

Odločila sta se, da bosta hišo zgradila s porobeton gradbenim sistemom. Oba sta zelo zadovoljna z bivalnim udobjem v prostorih svoje nove hiše, saj sta prej živela v starejši hiši staršev. Običajno so starejše hiše nezadostno izolirane in se v njih radi pojavita vlaga in plesen. Stene so v hladnejših mesecih neprijetno hladne. Vsega tega v njuni novi hiši ni in bivalna izkušnja je, pravita, tudi zato izjemno prijetna, po njunih besedah celo ‘sanjska’.

porobeton

Hiša je zgrajena iz termoblokov Ytong debeline 40 cm in izolirana s 15-centimetrskimi toplotnoizolacijskimi ploščami Multipor. Bistvena prednost gradnje z Ytong porobetonom je, da že z enoslojnim zidom debeline 40 cm zadostimo izolacijskim standardom. Bivanje v hiši brez toplotnih izgub je tako mogoče že pred izvedbo fasade, z dodatno izvedbo izolacije pa ugodje in klimo v hiši le še izpopolnimo. Tudi gradnja hiše je bila hitra in enostavna, saj za zlaganje zidakov zadostuje že tankoslojna lepilna malta, zidake pa je enostavno krajšati z uporabo žage. Z zidaki Ytong lahko preprosto prenovite kopalnico, sezidate prizidek, predelno steno, stopniščno ograjo ali izdelate notranji kamin.

Zdrava bivalna klima

Ytong ima sposobnost uravnavanja vlažnosti – kadar je v prostoru previsoka, jo sprejema, ko je nižja, jo oddaja nazaj v prostor. Mikroklima v prostorih v hiši je zato zdrava in prijetna. Hiša v Murski Soboti je zelo dobro izolirana, zato v njej temperatura praktično ne niha, letni strošek za ogrevanje pa je minimalen. Ker pa je hiša še prisilno prezračevana, je zrak v hiši vedno svež. Zidaki so tudi požarno odporni.

Od zidaka do Ytong hiše

Z gradbenim sistemom Ytong lahko v celoti zgradite hišo po svojih načrtih, pri tem vam lahko pomagajo tudi Ytong svetovalci, ki vam pripravijo popis celotnega materiala. V ponudbi so tudi tipske Ytong hiše, ki že vključujejo projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekt za izvedbo (PZI) s podrobnimi izvedbenimi detajli.

Več: Ytong

Fotografije: Mateja Košir