V Veroni, italijanskem mestu zaljubljencev, je par kupil stanovanje, veliko 120 m². Pri njegovem opremljanju sta se zanesla na arhitektko Manjo Bergant, ki je projekt vodila vse od idejne zasnove do končnih detajlov izvedbe.

»Odločili smo se, da stanovanje opremimo v slogu italijanske elegance, tako da še bolj poudarimo značaj prostora, v katerega je umeščen,« razlaga arhitektka, ki je glavnino po meri izvedene opreme načrtovala v bež odtenkih in orehovem furnirju, tako da do izraza bolje pridejo raznoliki poudarki – kamen, lamelne stene, črni jedilniški set ter usnjeni detajli, hišni tekstil in številna skrbno izbrana svetila.

Stanovanje je tlorisno zasnovano brez vhodne veže. »Ob vstopu skozi glavni vhod stopimo neposredno v dnevni prostor. Da bi vizualno ločili dnevni prostor od vstopnega, smo oblikovali lamelni vetrolov, ki poudari vhod v stanovanje,« enega od vizualno atraktivnih delov kompozicije opisuje avtorica. Ob vhodu je umeščena še garderobna omara s klopjo, izdelana po meri.

Dnevna soba in kuhinja sta med seboj povezani z večnamenskim otokom, ki je v smeri dnevne sobe oblikovan kot omarica za televizijski zaslon, v smeri kuhinje pa ponuja dodatno delovno površino. Vsak od ambientov ima svoj značaj – dnevna soba ima poudarke v usnju in nežno pudrastih zavesah; medtem ko je kuhinja oblečena v kamen in poudarjena z vitrinami s črnim steklom.

»Srce bivalnega dela predstavlja okrogla črna miza z lesenimi Moltenijevimi stoli s sedišči v zelenem usnju,« pove arhitektka, ki je tudi tu stavila na večno italijansko oblikovanje.

Bivalni in spalni prostori so ločeni z drsnimi vrati. V spalnem delu stanovanja so umeščene še pisarna, dve spalnici in dve kopalnici. Vsi prostori so med seboj povezani s hodnikom, na katerega je arhitektka umestila »galerijo« s sistemom odprtih in zaprtih omar v nišah hodnika.

V stanovanju, kjer prav vsak detajl doprinese k celostni podobi raznolikih ambientov, ne moremo spregledati svetil. Okrogla ogledala, osvetljena od zadaj, subtilno osvetljujejo letvičaste obloge spalnic in vetrolova. Prostostoječe svetilo v dnevni sobi dopolnjuje veliko, elegantno stropno luč; jedilno mizo pa osvetljuje impresiven lestenec iz umetnega usnja. Tudi nočne omarice v spalnicah so enkrat osvetljene z visečimi svetili, drugič pa s stenskimi.

Glavna prednost stanovanja pa sta po besedah arhitektke dve veliki nadkriti terasi, do katerih se dostopa iz vseh prostorov.

Interier: Manja Bergant, Bermandes

Fotografije: osebni arhiv avtorice