Stanovanje v italijanskem mestu ljubezni, ki ga je opremila slovenska arhitektka

V Veroni, italijanskem mestu zaljubljencev, je par kupil stanovanje, veliko 120 m². Pri njegovem opremljanju sta se zanesla na arhitektko Manjo Bergant, ki je projekt vodila vse od idejne zasnove do končnih detajlov izvedbe.

0

»Odločili smo se, da stanovanje opremimo v slogu italijanske elegance, tako da še bolj poudarimo značaj prostora, v katerega je umeščen,« razlaga arhitektka, ki je glavnino po meri izvedene opreme načrtovala v bež odtenkih in orehovem furnirju, tako da do izraza bolje pridejo raznoliki poudarki – kamen, lamelne stene, črni jedilniški set ter usnjeni detajli, hišni tekstil in številna skrbno izbrana svetila.

Stanovanje je tlorisno zasnovano brez vhodne veže. »Ob vstopu skozi glavni vhod stopimo neposredno v dnevni prostor. Da bi vizualno ločili dnevni prostor od vstopnega, smo oblikovali lamelni vetrolov, ki poudari vhod v stanovanje,« enega od vizualno atraktivnih delov kompozicije opisuje avtorica. Ob vhodu je umeščena še garderobna omara s klopjo, izdelana po meri.

Dnevna soba in kuhinja sta med seboj povezani z večnamenskim otokom, ki je v smeri dnevne sobe oblikovan kot omarica za televizijski zaslon, v smeri kuhinje pa ponuja dodatno delovno površino. Vsak od ambientov ima svoj značaj – dnevna soba ima poudarke v usnju in nežno pudrastih zavesah; medtem ko je kuhinja oblečena v kamen in poudarjena z vitrinami s črnim steklom.

»Srce bivalnega dela predstavlja okrogla črna miza z lesenimi Moltenijevimi stoli s sedišči v zelenem usnju,« pove arhitektka, ki je tudi tu stavila na večno italijansko oblikovanje.

Bivalni in spalni prostori so ločeni z drsnimi vrati. V spalnem delu stanovanja so umeščene še pisarna, dve spalnici in dve kopalnici. Vsi prostori so med seboj povezani s hodnikom, na katerega je arhitektka umestila »galerijo« s sistemom odprtih in zaprtih omar v nišah hodnika.

V stanovanju, kjer prav vsak detajl doprinese k celostni podobi raznolikih ambientov, ne moremo spregledati svetil. Okrogla ogledala, osvetljena od zadaj, subtilno osvetljujejo letvičaste obloge spalnic in vetrolova. Prostostoječe svetilo v dnevni sobi dopolnjuje veliko, elegantno stropno luč; jedilno mizo pa osvetljuje impresiven lestenec iz umetnega usnja. Tudi nočne omarice v spalnicah so enkrat osvetljene z visečimi svetili, drugič pa s stenskimi.

Glavna prednost stanovanja pa sta po besedah arhitektke dve veliki nadkriti terasi, do katerih se dostopa iz vseh prostorov.

Interier: Manja Bergant, Bermandes

Fotografije: osebni arhiv avtorice

Prejšnji članekAmbienti – 15. sezona, 7. oddaja
Naslednji članekBaterijski hranilnik: rešitev pri zavrnjenem soglasju za sončno elektrarno
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje