Unikatna ustvarjalna zgodba prihaja s Krasa, kjer ustvarja Dalibor Vukalović. Svojo ljubezen do obdelovanja kamna je prenesel tudi na soprogo in svoja dva otroka, vsak izmed njih pa na svoj način prispeva k edinstvenosti znamke UniKam. Ta združuje sofisticirane kamnite izdelke, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega.

UniKam je družinsko podjetje, ki se ukvarja z izdelavo unikatnih kamnitih izdelkov. Dalibor, sicer rojen v  Varaždinu, je sledil svojemu srcu in se pred desetletjem preselil v Povir, od koder prihaja njegova soproga Valentina. Svojo veliko ljubezen do obdelovanja kamna je prenesel tudi nanjo, dandanes pa je v izdelavo kamnitih mojstrovin vpeta celotna družina.

»Sin Jakob mi priskoči na pomoč pri preprostejši obdelavi, da kamnoseštvo ni le moška obrt pa z vsakim dnem znova dokazuje tudi naša mala Vita,« potrdi Dalibor. S kamnom se je bolje spoznal med delom v zagrebškem kamnoseštvu, kjer je veliko informacij in znanja o obdelavi kamna dobil od lokalnih kiparjev. Zavoljo ambicioznosti in želje po učenju je njegovo znanje iz dneva v dan raslo, kmalu pa je prišlo tudi spoznanje o tem, kako velikanska je v resnici želja po oblikovanju kamna. »Ne gre le za kos kamna, temveč v njem vidim nekaj več,« pojasni. Ob selitvi v Slovenijo se je zaposlil v lokalnem kamnoseštvu, kjer je svoje izkušnje še bolj nagradil.

»Na Krasu je veliko vrst kamna. Kraški kamen je super za obdelavo, saj je v primerjavi z drugimi vrstami kamna, kot je na primer granit, mehkejši in zato dovoljuje, da se ga oblikuje na najrazličnejše načine,« pove Dalibor in nadaljuje: »Med seboj se kraški kamni razlikujejo po barvi in strukturi. Nekateri imajo v sebi veliko fosilov, drugi pa zelo malo. Obdelava kamna z več fosili je bolj zahtevna, saj obstaja velika možnost, da se kaj zalomi pri procesu obdelave. Velikokrat se nam zgodi, da pred samim koncem izdelave izdelka pride do nepredvidenih napak v kamnu. Izdelek poči, se poškoduje ali okruši na fosilu. Je pa res, da fosili dajejo izdelku poseben čar.«

Prepričan je, da je za dober končni izdelek nujna dobro izdelana ideja. Izdelek si tako sprva predstavlja v glavi in določi njegovo uporabo. Največ idej nastane prav v njegovem domačem ateljeju, kjer skupaj z ženo Valentino kujeta nove ideje in izdelke, ki jih želita ponuditi strankam.  

Vsi izdelki UniKam so v celoti ročno izdelani. »Največja inspiracija nam je narava in vse njene oblike. Najina otroka sta navdihnila igrive linije, ki se pojavijo v izdelkih nepravilnih oblik. Velikokrat pa se kakšna ideja porodi med samo izdelavo, spontano,« pojasni ustvarjalec.

Izdelki so na slovenskih tleh lepo sprejeti, saj, kot opaža Dalibor, vse več ljudi ceni izdelke domače obrti. Zavedanje o dodani vrednosti stvaritev slovenskih ustvarjalcev narašča, prav tako pa tudi spoznanje, da so dobro izdelani produkti večni.

Foto: Nina Kastelic

»Omenil bi rad, da je vsak izdelek narejen zgolj ročno, brez dodanih strojev in stružnic, kar jih naredi še bolj dragocene. Tudi končna obdelava kamna, to je, da izdelku dodaš njegov končni videz, je obdelana samo z ročnim poliranjem. Ker si želimo biti drugačni od drugih, smo ustvarili linijo z nepravilnimi in abstraktnimi oblikami. Sicer je to težja pot do končnega izdelka, kar se tiče obdelave, ampak zaradi tega izstopamo od drugih in od tukaj tudi naše ime UniKam – unikatni kamen,« zaključuje. Poleg tega so izdelki enostavni tudi za vzdrževanje, saj jih preprosto očistite z vodo.

Fotografije: Nina Zorčič

Več: unikam.si