Le malokdo ve, da se tik zraven Arboretuma Volčji Potok razprostira 3000 kvadratov velik in lep zasebni vrt, ki je odlično vzdrževan, poln vsebine in na katerem uživajo kar tri generacije. Pridite, poglejte si ga z nami.

Včasih je bila poleg vrta še kmetija, vrtnarija, postavljene so bile tople grede. Danes tega ni več, zmenjala jih je trata in drevje v ozadju. Lastnik vrta, upokojeni vrtnar Peter Rojc, pravi, da je tako zaradi udobja, da je lažje za vzdrževanje in za košnjo. »Ker čim manj je razfrčkano, lažje gre kosilnica gor dol, gor dol, potem si pa frej.«

Kljub vsemu pa je že zaradi velikosti vrt bogat, predvsem poln lepih, zrelih dreves. Magnolija jih šteje 80 let, hruška okoli 100, bukev nekaj čez 40. »Ginko je pa recimo približno toliko star, kot sva z ženo poročena,« pravi Peter in nam razkaže še sladkorna javorja, rdeče in zlate bukve, rdečo lesko, hrast, par ambrovcev in njegovo najljubšo perzijsko bukev, iz katere ima del žive meje. Ta grmovnica je sorazmerno draga, vendar si jo je namnožil tudi sam.

Vrt je nekaj posebnega še zaradi dveh dodatkov. Eden je bajerček, ki ga rade obiskujejo race, drugi pa kompozicija skal, ki ji Peter pravi mali Stonehenge. Kompozicija je nastala tako, da so mu prijatelji za Abrahama namesto mlaja pripeljali skalo, ki se je tako dobro prijela, da so naslednjo sezono dodali še pet skal zraven. Nekatere med njimi so prav ljubko obraščene z mahovi in netreski, ki jih je zasadil Peter, večinoma pa v glavnem vse pusti, da raste samo od sebe.

Pri vzdrževanju vrta lastniku pomagajo ostali družinski člani, sin in vnuk pri košnji, in včasih se pošali, da se komaj pripraska do dela. No, ampak svojega najljubšega opravila si pa ne pusti odvzeti. To je grabljenje peščene površine, ki je vedno zgledno urejena. »Trudim se, da bi bila, ker to je pa recimo moja meditativna tehnika. Če je kaj za pomirjanje, so to grabljice. Recimo, je to kakšna sobota, popoldnevi, lahko je tudi kakšno nedeljsko jutro, potem pa grabljice naprej, nazaj, naprej, nazaj. Čudovito. Meditacija.«

Foto: Klavdija Košir