Delo in šolanje od doma sta zaznamovala leto 2020. Če je bil domači delovni kotiček nekoč skromen, umaknjen in osamljen prostor, kjer ste proti večeru pregledali svoje mejle ali pa so tam šolarji pripravljali svoje referate, je danes domača pisarna središče vsakega doma. Tudi vloga pisalne mize v otroških sobah se je spremenila: z nujno uporabo računalnikov in tiskalnikov se je njena površina bistveno skrčila, na njej pa ostaja bore malo prostora za zvezke, knjige in pisarniške pripomočke. Skrajni čas je torej, da organiziramo svoj delovni prostor, saj bo domača pisarna aktualna še dolgo v leto 2021.

Začnimo na začetku: za prijetno počutje (in ergonomično držo) potrebujete kvaliteten pisarniški stol z dobro ledveno oporo. Če bo stol uporabljalo več družinskih članov, investirajte v takšnega, ki ima nastavljivo višino: v sedečem položaju, z nogami na tleh, morajo biti vaša stegna vzporedna s tlemi. Tudi višina mize je pomembna. Oseba višine 170 cm naj ima mizo višine 70 cm, medtem ko naj imajo otroci, visoki meter in pol, mizo 10-15 cm nižjo. Ko roke položite na mizo, mora biti kot med nadlahtjo in podlahtjo med 90 in 110°. Če prilagajanje višine mize ni mogoče (če na primer svoje obveznosti opravljate za nekoliko višjo jedilno mizo), dvignite stol na zadostno višino, ter si s pručko podprite stopala. Ne pozabite tudi na višino monitorja: le-ta naj bo v ravnini vaših oči – če je monitor postavljen prenizko, ga dvignite na poličko ali podložite s knjigami. Vaš hrbet vam bo hvaležen.

Zdaj pa k organizaciji!

1. Čim več stvari spravite z mize

Če se le da, nad mizo namestite nekaj polic, kjer naj bo prostor za odlaganje vseh večjih predmetov – knjig, zvezkov, zvočnikov, škatel z barvicami in drugim materialom.

Poskrbite tudi za predalnik, kjer naj ima vsak družinski član predal za spravilo tekočih obveznosti: papirologije, računov, nedokončanih nalog in šolskih projektov. Tako bo vse še vedno na dosegu roke, miza pa bo vedno urejena.

2. Organizatorji predalov

Če ste tudi vi tiste sorte, ki vedno znova išče lepilni trak, svinčnik ali spenjač, vam bo organizator predalov prihranil živce ter marsikatero izgubljeno minuto. Nabavite takšnega, ki ima nastavljive velikosti predalčkov, tako da bodo v njem našli prostor vsi vaši pisarniški pripomočki. Hkrati naj vam preide v navado, da pisarniških pripomočkov po uporabi ne odložite na mizo, ampak sproti pospravite nazaj na svoje mesto.

3. Plutovinasta tabla

Za dobro organizacijo je pomembno, da imamo naše cilje, naloge in inspiracijo vedno pred očmi. Plutovinasta tabla je trajnostna rešitev, saj ima zelo dolgo življenjsko dobo in je preprosta za uporabo. V mislih naj vam ostane preprosto pravilo: 60% table naj bo namenjene delovnim obveznostim (koledarju, spisku delovnih nalog), 20% naj je zavzema inspiracija (fotografije s potovanj, izrezki iz revij, otroška umetniška dela), 20% table pa pustite prazne, da vas ob pogledu nanjo ne prevzame občutek, da se utapljate v obveznostih.

4. Organizator dokumentov

Vsak od nas ima na mizi kup papirja s tekočimi zadevami. Večji kot je kup, več možnosti je, da se v njem kakšna pomembna zadeva tudi izgubi. S preprostim organizatorjem dokumentov boste papirje razdelili po tematskih sklopih, imeli jih boste vedno na dosegu roke, hkrati pa vam ne bodo zavzemali dragocene površine na pisarniški mizi.

5. Organizirajte kable

Več tehnoloških pripomočkov – več kablov. Razdelilec obesite pod mizo, vanj priklopite vse stalne naprave (tiskalnik, monitor, računalnik, zvočnike …) ter pustite prostor za polnilce mobilnih naprav in prenosnikov. Kabli bodo skriti očem, a hkrati ravno tam, kjer jih najbolj potrebujete.

6. Prostor za pomembne dokumente

Dokumentom, ki jih večkrat uporabite (najsibo to spisek gesel za vaše e-račune, pomembne telefonske številke ali pa pogodbe), namenite poseben prostor, proč od tekočih zadev, a vseeno pri roki. Najlažje bo, če zanje ustvarite posebno mesto, kot je ta stenski organizator dokumentov, ali pa jih spravite v kuverto v enega od predalov.

7. Namizni organizatorji

Za vse zadeve, ki jih pogosto potrebujete pri svojem delu – pisala, žige, spenjače, papir – shranite v priročne organizatorje, ki jih lahko izdelate tudi sami. Lončki naj bodo namenjeni manjšim zadevam, pladnji pa večjim. Tako bo vaša delovna površina vedno organizirana, vi pa pripravljeni na produktiven dan v domači pisarni ali učilnici.

Fotografije: Pinterest