Oloop je zavod za sodobno tekstilno umetnost in oblikovanje tekstila v katerem so združene tri oblikovalke tekstilij, Tjaša Bavcon, Jasmina Ferček in Katja Burger. Širši javnosti so se začele predstavljati najprej s tekstilno umetnostjo in prostorskimi postavitvami, kasneje pa je sledilo tudi produktno oblikovanje različnih uporabnih predmetov, po katerih jih pozna tudi širša domača javnost.

Oloop

Na njihovo preprosto in prečiščeno estetiko, ki je blizu skandinavskemu dizajnu, je zagotovo vplival tudi študij v tujini. Vse tri so namreč podiplomski študij opravljale na skrajnem severu Evrope.

Njihovi projekti so tudi mednarodno odmevni, saj so že razstavljale v različnih mestih v Evropi, za svoje delo pa so leta 2007 prejele tudi prestižno mednarodno Red dot nagrado. Slednjo jim je prinesel tako imenovani Squareplay objekt. Kvadratni 140 x 140 cm velik objekt narejen iz mehkega bombažnega materiala in industrijske polsti, ki ima spremenljivo strukturo in spominja na origami. Namenjen pa je za igro, skrivanje, stiskanje in crkljanje.

Vsi ki radi obiskujejo trgovine, kjer se prodajajo ročna dela in izdelki domačih oblikovalcev, dobro poznajo tudi ostale njihove produkte. Lepa, v polsteno volno oblečena mila, mandale iz filca, perforirane podstavke in pladnje iz brezovega lesa, origami copate in podobne druge izdelke. Po vzoru skandinavskih oblikovalcev pa se povezujejo tudi z industrijo, za slovensko podjetje Jub so ustvarile serijo stenskih šablon, s pomočjo katerih si lahko sami popestrite svoj dom ali delovni prostor.

Razkrite roke

V zadnjih letih se vedno bolj prepletajo z družbeno angažiranimi projekti, kot je recimo projekt Razkrite roke. Začetek tega projekta sega nazaj v leto 2011 v njem pa so združile svojo naklonjenost do ročnih del in tradicionalnega ljudskega izročila. Za potrebe projekta so se povezale z društvom priseljenk iz Bosne in Hercegovine, Makedonije in Kosova, ki jim je ročno delo še posebno blizu. Skozi različne delavnice oziroma prijetna druženja in izmenjavo idej so jih naučile kako lahko svoja zanja nadgradijo s sodobnimi tehnikami in materiali, ter na ta način ustvarijo izdelke, ki bodo tudi tržno zanimivi.

Oloop
Blazine so nastale v tesnem sodelovanju z društvom priseljenk iz Bosne in Hercegovine, Makedonije in Kosova.

Ročno izdelane in vrhunsko oblikovane kvačkane blazine so njihov zadnji družbeno aktivni projekt, ki je nastajal med letoma 2016 in 2017. Pri tem projektu so poleg priseljenk združenih v Društvu Up iz Jesenic sodelovali tudi drugi ustvarjalci kot so; režiser Miha Možina, kreativna ekipa iz Poligona, dizajn manedžerka Mojca Mihailovič, oblikovalski studio Mashoni, fotograf Kristjan Jarni in še nekateri drugi.

Torej osnovni cilj skupine oblikovalk Oloop ni le oblikovanje lepih in uporabnih predmetov, temveč tudi vodenje in podpora kreativnih procesov v posamezniku in skupnosti z namenom, da bi bili končni produkti soustvarjeni s prepletom različnih praks ter osebnih notranjih procesov.

Tokrat predstavljeni projekt oblikovanja in izdelave čudovitih dekorativnih blazin je torej četrti v vrsti, ki je nastal v sodelovanju z skupino priseljenk. Razkrite roke 1 (2012), Razkrite roke 2 (2014) ter Balkanski copat (2015) so projekti, ki sodijo pod isto okrilje. S tem zadnjim sodelovanjem, kot poudarijo dekleta iz skupine Oloop, pa dobili tako vsebinsko kot izvedbeno nadgradnjo.

Če bi o oblikovalski skupini Oloop radi izvedeli še več, si podrobneje oglejte njihovo spletno stran.

Za konec naj povemo še to, da je ta zares lep projekt podprt s sredstvi iz Evropske unije in Republike Slovenije.