Ni nas malo, ki svoja domovanja radi okrasimo z grafičnimi deli slovenskih ustvarjalcev. Eno prvih del, ki sem ga obesila v domači dnevni sobi, je grafika ustvarjalke Klavdije Zupanc, katere dela najdete pod znamko Ustvarjeno na podstrešju. Odlikuje jih najrazličnejša motivika, od podvodnih bitij pa vse tja do vesolja, pa tudi nagajiva kolesa in podobe narave.

Tudi sicer oblikovalka prihaja iz umetniških voda. Po dokončanem študija slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, je svoje znanje pilila na drugi strani Evrope, na Portugalskem. Tam je v sklopu absolventa izbrala grafiko. »Izkupiček tega je, da sem sedaj akademska slikarka odvisnica od grafike,« z nasmeškom pojasni Klavdija, ki je sicer že v osnovnošolskih letih začutila veliko željo po ustvarjanju. Že v petem razredu je učiteljica likovnega pouka odkrila njen izjemen umetniški potencial, kar je dekle spodbudilo k nadaljnjemu ustvarjanju. Kaj kmalu je spoznala, da bo njena življenjska pot zagotovo neposredno povezana z ustvarjanjem. Vpisala se je na likovno gimnazijo v Velenju, kjer je razprla krila in se prepustila ustvarjalnosti. Vse odtlej jo je veter naprej gnal izjemno spontano, a ni šlo brez močne volje in velike želje po ustvarjanju.

»Po končanem študiju na akademiji se je veliko, če ne kar večina mojih kolegov preusmerilo v druge poklice, saj niso videli prave zaposlitvene opcije v tistem času. Sama sem se odločila, da bom stvari vzela v svoje roke in vztrajala,« pojasnjuje ustvarjalka, ki je vzporedno z akademskim delom ustvarila uspešno zgodbo ilustracij, grafik in bolj prepoznavnih motivov. Na podstrešju si je ustvarila umetniški kotiček, kjer je lahko ustvarjalnosti prepustila prosto pot. Z vse večjo prepoznavnostjo, k čemur so pripomogla tudi različna sodelovanja, je ideja iz leta v leto rasla. Svoje umetnije je združila pod znamko Ustvarjeno na podstrešju, ki je kaj kmalu presegla prvotno idejo in se razvila v prepoznavno znamko grafik, ilustracij in podob.

Prevladuje linorez, zadnje čase tudi sitotisk

Vesolje, podvodna bitja, kolesa, kasete in cvetje so le del motivike, ki jo je mogoče občudovati na njenih grafikah. »Ker sem velik ljubitelj narave, hribov, živali so ti imeli seveda glavno vlogo na podstrešju. To so vedno bile moje glavne muze tako ali drugače. Seveda pa črpam motive tudi od mojih zvestih sledilcev, naročnikov ter trenutno aktualnih dogodkov, ki se dogajajo po svetu. Na podstrešju je vedno ustvarjalno, tako da ves čas nastajajo novi motivi in se odvijajo različni projekti,« razloži ustvarjalka, ki je bila v času intervjuja vpeta predvsem v novo grafično produkcijo, ki se je predstavila na samostojni razstavi v Galeriji Velenje.

Dela z grafikami in ilustracijami ni malo. Ustvarjalka namreč prisega na originale, zato so vse njene ilustracije narejene ročno. Največkrat pri ustvarjanju uporabi grafično tehniko linoreza, saj ji izrezovanje matrice predstavlja neke vrste zelo sproščujoč in meditativen del ustvarjalnega procesa. V zadnjem času nemalokrat izbere tudi sitotisk, ki ji omogoča prenos podobe na papir, pa tudi druge materiale, kakršen je tkanina. Prav to je obrodilo kolekcijo senčnikov za luči, pa tudi nakupovalne vrečke in majice s Klavdijinimi motivi: »Velikokrat pa med sabo tudi združujem različne grafične tehnike s kolažem ter akrilom, prav s slednjem sem razvila izrazito svoj stil.«

Njene grafike se odlično podajo k najrazličnejšim slogom in dizajnom domovanj. Čeprav ustvarjalka pri ustvarjanju vedno izhaja iz same sebe, pa si rada zamisli tudi, v kakšnem domu bi delo najbolje zadihalo. »Sama vidim svoja dela v bolj minimalistično zasnovanih domovih in predvsem na belih stenah, vendar sem prijetno presenečena, ko dobim kakšno fotografijo stranke, ki je umestila grafike v zelo barvito okolje. Mislim, da so moje grafike preproste in zelo jasno izražene, tako se z lahkoto asimilirajo v različna okolja,« zaključuje Klavdija.

Več: Ustvarjeno na podstrešju, Etsy