Arhitekta biroja Raketa, Katjuša Kranjc in Rok Kuhar, pod imenom njune blagovne znamke Pikka, oblikujeta funkcionalne in nadvse zanimive kose notranjega pohištva, ki v naš dom prinašajo unikatnost, lepoto in kvaliteto bivanja. Njun občutek za estetiko in brezčasno eleganco je obrodil sadove tudi v tujini.

Bogate izkušnje na področju oblikovanja interierjev, spomnimo – od restavracije Cubo, kavarne Moet in kluba Sputnik do prenove gradu Gredič v Goriških Brdih ter notranje opreme dela hotela Plaza v Ljubljani – sta se Kranjčeva in Kuhar odločila za skupno in samostojno oblikovalsko pot lastnih in svojevrstnih kosov pohištva.

Med uporabno odlagalno površino in letečim krožnikom

Vrhunsko oblikovana in funkcionalna lebdeča površina Circulum je namenjena odlaganju ključev, denarnic, očal, slušalk, daljincev in vseh ostalih manjših elementov posameznikove garderobe. Lahko jo umestimo v predprostor ali v dnevno-bivalni ambient in s tem popestrimo razgibanost ter duh našega bivanja. Gre za izredno funkcionalno in večno oblikovanje z enostavno montažo – obesimo ga izpod stropa – in preprostim vzdrževanjem. Samo ime spominja na krogotok življenja in spodbuja k razumevanju življenjskega cikla, katerega del so vsakodnevna rutinska opravila, posameznikove želje in njegovi občutki. Circulum je na voljo v več različnih linijah in barvah. Nagrajen je bil s priznano mednarodno oblikovalsko nagrado Red dot.

Krožno in elegantno: obešalo Nevo

Oblikovalski duo je s premišljeno izrezanimi kosi ukrivljenih lesenih obročev in kovinske cevi izoblikoval zelo stabilno in zmogljivo obešalo, ki upošteva uporabnikove potrebe. Nanj lahko obesimo več kosov garderobe in zadovoljimo želje tako gostov kot tudi družinskih članov. Nevo in njegova zgodba se spogledujeta s preteklostjo, oblikovalskimi ikonami in vsakdanjostjo življenja. Vizualno močen, a obenem preprost videz dopušča, da je obešalnik dobrodošel v skoraj vsakem ambientu. V višino meri slaba dva metra, obroči so iz masivnega lesa bukve, kovina pa se sveti v beli, črni ali srebrni barvi. Na voljo je v dveh izvedbah: stoječi ali stenski.

Triangel: šik stojalo namesto omare

Minimalizem v pravem pomenu besede. Oblikovalca sta garderobno stojalo Triangel oblikovala tako, da izpade skorajda nevidno. Črne in bele lakirane kovinske nosilce sta povezala z masivnim orehovim oziroma hastovim drogom ter s tem ustvarila izdelek primeren tako za moški kot ženski okus. Kadar živimo v stanovanju z majhno garderobno omaro, nam stojalo zagotovi potreben prostor za oblačila in modne dodatke. Izhajala sta iz elegantnega videza, zgodbo pa pripovedovala skozi dimenzije trikotnika.

Vsak kos pohištva naj bo unikat

Katjuša Kranjc in Rok Kuhar, ustanovitelja biroja Raketa in blagovne znamke Pikka. Foto: Aljoša Rebolj

Že s prvo kolekcijo sta se predstavila na pohištvenem sejmu IMM v Kölnu, na oblikovalskem tednu v Milanu, IRONICally ICONIC ter na razstavi Oblikovanje kot (z)možnost spremembe. A vse se začne pri konceptu in zgodbi, ki imata ključen pomen. Oblikovalec se mora izdelku posvetiti, vanj preliti del sebe, del lastnih občutkov in kreativnih misli ter ga narediti unikatnega. In prav temu sledi blagovna znamka Pikka, ki vsakodnevne probleme rešuje s funkcionalnimi rešitvami ter svet oblikovanja dela polnejši, bogatejši in okusnejši.

Oblikovanje: Pikka

Produktne fotografije: Žiga Lovšin