Vrt je dinamičen del doma, ki se vseskozi spreminja, vsak letni čas vanj prinaša nove odtenke, oblikovalske spremembe pa mu dajo popolnoma svež navdih. Enega takšnih 'svežih' vrtov smo našli v Stični.

Ko je oblikovalec vrtov Tomaž Bavdež prvič prišel na vrt ob stiški hiši, je bil le-ta nepopisan list: edini definirani elementi so bili asfaltno parkirišče ter visoke škarpe, ki so hišo ločevale od strme brežine.

Oblikovalec je velik vrt obilno zasadil in v njem uredil raznolike ambiente za preživljanje prostega časa v naravi. Pri zasaditvah se je, kot pravi sam, zgledoval po pokrajini. “Želel sem se izogniti zasaditvi ene same rastline po brežinah, ki je sicer pogosta rešitev v takšnih primerih, in raje ustvariti bolj igrivo, barvito in živahno kompozicijo. Vanjo sem vpletel tudi rastline, ki sicer niso značilne za brežine – lesko, hortenzijo, mačjo meto in podobne.”

Uredil je tudi obstoječe betonske oziroma asfaltirane površine. “Beton je sam po sebi dober material. Ampak ga je, sploh, ko je v kombinaciji z asfaltom, potrebno ozeleniti – tako z estetskega kot iz mikroklimatskega vidika.” Ker se beton in asfalt poleti zelo segrejeta, rastline pa zaradi tlakovanja ne dobijo toliko vode kot drugod, je Bavdež za ta del izbral rastline, ki dobro prenašajo sušo – bore ruševce, sudune, viniko. “Problem zazelenitve parkirišč in škarp je tudi ta, da je ob temelje nametan gramozni tampon. Priporočam, da se ga odstrani in v izkop vsuje kvaliteten substrat, v katerem rastline lahko rastejo.”

Dolenjski vrt ne zahteva veliko vzdrževanja, saj so ne njem posajene trpežne rastline. Svojo nalogo odlično opravljata tudi protiplevelna vlaknina na okrasnih gredah in robotska kosilnica. Trikrat letno je vrtu dodeljena tudi profesionalna oskrba.

Na vrtu prevladujejo naravne, organske oblike, ki so jim lastniki dali prednost pred formalnimi linijami. Največ prostega časa domači preživijo na terasi, zato se je Bavdež premišljeno lotil tudi snovanja predela, ki obdaja dnevno sobo na prostem. Ta prostor je zasnoval tako, da zagotavlja zasebnost in omogoča prijetno druženje odraslim in zabavo otrokom. V pozni jeseni pa domače na vrt pritegne še en element – ogenj. V kovinskem ognjišču si spečejo kostanj in se ob pogrejejo ob plamenih. Vrt, ki se spreminja skupaj z letnimi časi, je tako ne le vedno lep, pač pa tudi vedno funkcionalen.

Oblikovanje vrta: Tomaž Bavdež

Fotografije: Jasna Marin