V lokalno poimenovani Sibiriji, v naselju Puštal ob Škofji Loki, je na težavni lokaciji s prelepimi razgledi zrasla hiša, ki za trdnim oklepom skriva edinstveno lepoto bivanja.

Arhitekti iz arhitekturne pisarne 3biro so zasnovo hiše na osojnem pobočju začeli s tremi izhodišči: kako ujeti čim več sonca izza hriba na južni strani? Kako družini omogočiti panoramske poglede mimo okoliške zidave na Škofjo Loko, Sorško polje in Alpe? Ter nazadnje, kako oblikovati objekt, ki bo vzdržal pritisk strmega hudourniškega pobočja?

Rezultat je edinstvena betonska školjka, ki se naslanja na hrib, a vanj ni ujeta, ki se zapira proti cesti in odpira proti razgledom, ki navzven deluje trdno – kot pač mora hiša pod hribom – navznoter pa se razcveti v domač in zračen ambient.

Hiša je zasnovana v treh etažah: v spodnji je dostop z domačo telovadnico, v srednji spalnice s pripadajočimi kopalnicami, šele na vrhu, tik pod dvokapnico, pa so umeščeni dnevni prostori z dvema večjima terasama, ki dom povezujeta z razgledom na severu in gozdom na jugu.

In čeprav skorajda ni elementa v tej hiši, ki nas ne bi presenetil – od njegove razgibane šesterokotne zasnove, do grobe betonske fasade, previsnih elementov in iz ceste skorajda neopazne strehe – pa nas najbolj preseneti ravno podstrešni interier. Bivalni prostori, umeščeni pod umetelno oblikovano nosilno konstrukcijo strehe, se odpirajo na vse strani in – čeprav daleč od ceste – dihajo s svojo bližnjo in daljno okolico. Strateško umeščena okna ujamejo najlepše razglede na Škofjeloški grad in Sorško polje, notranja oprema pa se premeteno zlije z intererjem, da ne bi odvračala pozornosti od arhitekture, gozda in mesta. Le izpod strehe obešeni preprosti lestenci – žarnice na dolgih kablih – poudarjajo posamezne bivalne ambiente in nam pogled zapeljejo navzgor, visoko pod sleme strehe.

Arhitektura: 3biro (prof. Janez Koželj, Tina Rupar Kobe, Blaž Rupar)

Fotografije: Miran Kambič