Kultura dela in kultura prostora: Pisarne T68

Tri mlada IT podjetja, ki delujejo v okviru Inštituta Jožef Štefan, so želela delovno okolje, ki bi po eni strani izražalo njihove poslovne vrednote ustvarjalnosti, odprtosti in sodelovanja, ter po drugi strani zagotavljalo prijeten in osredotočen prostor za delo.

0

V pisarnah preživimo tretjino svojega dneva. Na srečo se kultura dela odmika od rigidne delovne etike, osredotočene zgolj na uresničevanje poslovnih strategij podjetja; in se premika v bolj vzdržno (in ekonomsko upravičeno) smer zadovoljstva, napredka in osebnostne izpolnitve vseh zaposlenih. Na sodobnem delovnem mestu – sploh v kakšnem tehnološkem podjetju – lahko danes pričakujemo ne le zahtevne in inspirativne delovne naloge, učinkovito komunikacijo, k ciljem usmerjeno skupinsko delo, pač pa tudi družabno, zdravo in prijetno okolje, v katerem radi preživljamo svoj čas.

A tega ne moremo doseči z osamljenim delom v majhnih, temačnih pisarnah, kjer se zaposleni zbirajo na dolgih, nepreglednih hodnikih in kjer stranke – namesto odprtosti in komunikacije, ki jo pričakujejo od podjetja – naletijo na zaporedje zaprtih vrat.

Pred prenovo in po njej

Torej, tri mlada IT podjetja so se odločila, da bodo prostore v stavbi iz leta 1965 prilagodila svoji kulturi dela. Kljub temu, da je bilo v izhodiščnem prostoru kar 14 ločenih pisarn in sejnih sob, je bilo delovnih mest, ki so jih ti prostori zagotavljali, bistveno premalo. In čeprav so ena glavnih kvalitet stavbe velika okna, pa je bil prostor temačen in neprijeten za delo.

Arhitekti iz Studia 1991, ki so načrtovali in spremljali prenovo, so predlagali odstranitev vseh predelnih sten, tako se je ustvaril velik, odprt, svetel in prehoden prostor. Znotraj so organizirali tri ločene pisarne odprtega tipa – eno za vsako podjetje – ter dve skupni sejni sobi s čajno kuhinjo in sanitarijami.

Namesto novih predelnih sten so prostore opremili s predelnimi omarami, ki prostor delijo na primerno velike pisarne, z vertikalnimi poudarki pa ustvarjajo vizualno sekvenco prostora. Les, uporabljen na omarah, sicer sterilnemu IT-jevskemu interierju doda nekaj topline, hkrati pa za seboj skrije vse potrebne inštalacije in odlagalne površine. Ta predelna stena-omara je tako ločnica v prostoru, prostor za shranjevanje, garderobna omara, inštalacijski jašek, prostor za klimatsko napravo, pa tudi prostor za tiskalnike, knjige in dekoracijo.

Hodnik so arhitekti od pisarn in sejnih sob ločili z velikimi steklenimi stenami, ki hkrati vizualno povezujejo različna podjetja in dovajajo naravno svetlobo na prej temačni hodnik. Ostalo pohištvo je minimalistično-elegantno: dolge bele mize spremljajo črni stoli – pisarniški za dolge ure dela za računalnikom in naslanjači za udobno sestankovanje. Osvetlitev je usmerjena linijska, ki zagotavlja primerno osvetlitev za pisarniško delo.

Arhitekti so za realizacijo pisarn T68 prejeli nagrado BIG SEE Interior Design Award 2019, ki jo podeljuje Zavod Big.

Interier: Studio 1991 (Anže Briški, Nuša Gruden, David Žalec)

Fotografije: David Žalec

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *