Na robu Vrhnike stoji pahljačasta hiša, ki skozi velike zasteklitve lovi čudovite razglede na južne obronke Alp.

K notranji opremi hiše je notranji oblikovalec Matic Treven (M atelje) pristopil že v času gradnje. “Takrat objekt še ni vseboval notranjih predelnih sten in inštalacij. Zasnova pa je ponujala kar nekaj izrazitih arhitekturnih elementov, ki sem jih želel poudariti in z izčiščenim konceptom opreme postaviti v ospredje,” začne pogovor z Ambienti.

Ena izmed arhitekturnih posebnosti je bilo prav gotovo polkrožno stopnišče, centralni element arhitekture. Njegova zaobljena stena se zareže v tloris in narekuje bivanje v prostorih, na katere meji; njegove okrogline pa delujejo kot mehki poudarki sicer racionalne arhitekturne zasnove.

Da bi to zanimivo stopnišče resnično prišlo do izraza, je potrebovalo velik obodni prostor, iz katerega ga lahko opazujemo s primerne razdalje. V pritličju je ta prostor namenjen predsobi, v nadstropju pa galerijskemu prostoru, v katerem lahko posedimo in občudujemo razgled skozi veliko panoramsko steno. Ta dva prostora je notranji oblikovalec oblekel v leseno oblogo, v katere so skrita tudi celovišinska vrata brez podbojev. S to potezo je zakril številne vhode v sanitarije, shrambe, pralnico ter spalnice in dosegel, da stopnišče resnično izstopi.

Ker so preostali prostori zelo racionalno odmerjeni, je bilo potrebno v njih razmisliti o kar najbolj funkcionalni zasnovi opreme. “V izogib prenasičenosti ambienta je bil ključen razmislek glede rabe materialov, barv in oblik. Odločili smo se za minimalističen pristop k načrtovanju in ga dopolnili z izbiro naravnega lesa, ki je prostoru vlil domačnost in toplino. V delih ambienta, kjer je oprema bolj zgoščena, smo se odločili za svetlejše pohištvo, medtem, ko sta prostornejša hodnika deležna več lesa,” razloži oblikovalec, ki je zasnoval številne kose po meri: od minimalistične kuhinje pa do elegantne omare za pralni in sušilni stroj v pralnici.

Vrhniška hiša je gotovo dober primer, kako lahko skrbno notranje oblikovanje še nadgradi izbrano arhitekturno zasnovo: jo kar najbolj funkcionalno izrabi in, kjer je potrebno, še dodatno oplemeniti.

Interier: M atelje, Matic Treven

Fotografije: Ana Skobe