Hiša s polkrožnim stopniščem

Na robu Vrhnike stoji pahljačasta hiša, ki skozi velike zasteklitve lovi čudovite razglede na južne obronke Alp.

0

K notranji opremi hiše je notranji oblikovalec Matic Treven (M atelje) pristopil že v času gradnje. “Takrat objekt še ni vseboval notranjih predelnih sten in inštalacij. Zasnova pa je ponujala kar nekaj izrazitih arhitekturnih elementov, ki sem jih želel poudariti in z izčiščenim konceptom opreme postaviti v ospredje,” začne pogovor z Ambienti.

Ena izmed arhitekturnih posebnosti je bilo prav gotovo polkrožno stopnišče, centralni element arhitekture. Njegova zaobljena stena se zareže v tloris in narekuje bivanje v prostorih, na katere meji; njegove okrogline pa delujejo kot mehki poudarki sicer racionalne arhitekturne zasnove.

Da bi to zanimivo stopnišče resnično prišlo do izraza, je potrebovalo velik obodni prostor, iz katerega ga lahko opazujemo s primerne razdalje. V pritličju je ta prostor namenjen predsobi, v nadstropju pa galerijskemu prostoru, v katerem lahko posedimo in občudujemo razgled skozi veliko panoramsko steno. Ta dva prostora je notranji oblikovalec oblekel v leseno oblogo, v katere so skrita tudi celovišinska vrata brez podbojev. S to potezo je zakril številne vhode v sanitarije, shrambe, pralnico ter spalnice in dosegel, da stopnišče resnično izstopi.

Ker so preostali prostori zelo racionalno odmerjeni, je bilo potrebno v njih razmisliti o kar najbolj funkcionalni zasnovi opreme. “V izogib prenasičenosti ambienta je bil ključen razmislek glede rabe materialov, barv in oblik. Odločili smo se za minimalističen pristop k načrtovanju in ga dopolnili z izbiro naravnega lesa, ki je prostoru vlil domačnost in toplino. V delih ambienta, kjer je oprema bolj zgoščena, smo se odločili za svetlejše pohištvo, medtem, ko sta prostornejša hodnika deležna več lesa,” razloži oblikovalec, ki je zasnoval številne kose po meri: od minimalistične kuhinje pa do elegantne omare za pralni in sušilni stroj v pralnici.

Vrhniška hiša je gotovo dober primer, kako lahko skrbno notranje oblikovanje še nadgradi izbrano arhitekturno zasnovo: jo kar najbolj funkcionalno izrabi in, kjer je potrebno, še dodatno oplemeniti.

Interier: M atelje, Matic Treven

Fotografije: Ana Skobe

Prejšnji članekTradicija Bele krajine upodobljena v estetsko dovršenih in uporabnih izdelkih za dom
Naslednji članekBaragaga: pletenine, ki se poklanjajo Plečnikovi dediščini
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje