V bližini savudrijskega svetilnika že od leta 1908 stoji vila Valdepian. Najprej je bilo tu klimatsko zdravilišče za otroke, ki so bolehali za boleznimi dihal, od leta 1998 pa je preurejena v apartmajski hotel. Hotel prepriča s svojo arhitekturo, ki združuje kakovosti sredozemskega prostora in habsburškega sloga, pa tudi z bližino obale in enkratnim razgledom na horizont.

Hotelska restavracija Bistro Anna’s Garden, poimenovana po ustanoviteljici bolnišnice za otroke Anni Plochl, je bila pred kratkim popolnoma prenovljena pod vodstvom slovenske arhitektke Nine Grm iz biroja Arhimodul.

»Gre za dva prostora. Prvi je bolj intimen in zaseben z manj steklenimi površinami, drugi pa je bolj odprt, s panoramskim razgledom na morje. Slednjega se lahko tudi fizično odre z drsnimi steklenimi stenami na vrt vile. Prav tako sta ta dva prostora tudi oblikovana ‒ prvi je temnejši, drugi svetlejši,« razlaga arhitektka, ki se je pri ustvarjanju koncepta zanesla na tri elemente: morje, horizont in eleganco.

Pri prenovi restavracije so zamenjali vse, razen originalnega tlaka v obliki šahovnice, ki je bil še vedno v dobrem stanju. Prav tlak je tisti, ki v prostor vnese klasičen pridih, ki pa je na subtilen način dopolnjen s sodobnejšimi elementi. Eno od največjih presenečenj je mornarsko moder strop, ki povezuje oba prostora restavracije. Modri so tudi oblazinjeni stoli in posamezni detajli, kot npr. jedilni servis.

Stene so odeli v dve teksturi: spodnji temnejši pas v videzu beneškega ometa (ki se navezuje na linijo horizonta) zgoraj dopolnjuje sveža bela barva. Na tej svetli podlagi so razstavljeni dekorativni izdelki z zlatimi detajli ‒ ogledala, stojala za vinske buteljke in umetniška dela v zlatih okvirjih.

Do zadnjega ambienta pa se spustimo po impresivnem dvostranskem stopnišču, vse do vrta. Tu je ambient še bolj sproščen in naraven ‒ tlak v peščenih barvah dopolnjuje udobno vrtno pohištvo, senco pa mečejo mogočne ciprese in posamezni senčniki. Le nivo nižje pa že lahko vstopimo v zadnji, najlepši ambient tega hotela ‒ Jadransko morje.

Interier: Arhimodul

Fotografije: Piqant