Meščansko stanovanje v harmonični barvni paleti

Kateri so elementi zares lepega interiera? Osnova je zagotovo kvalitetna arhitektura, potem sledi izbrano pohištvo in dodatki za dom, nepogrešljivi pa sta seveda osvetlitev in izbrana barvna lestvica. Poglejmo si torej starejše meščansko stanovanje, ki je v harmonični barvni paleti zaživelo za par v najlepših letih. Opremila pa ga je gospa Marjetka Pajk.

1

Ko vstopimo v predsobo, že začutimo, da smo vstopili v meščansko stanovanje: nad nami so visoki stropovi, obdajajo nas umirjene barve in klasični vzorci, pohištvo pa je preprosto “nekaj več”. A temu ni bilo vedno tako.

Ko je Marjetka Pajk prvič vstopila v stanovanje, je vedela, da bo potrebno večje prenove. Čeprav sta z arhitektko Meto Javh ohranili parket, vrata in osnovni razpored prostorov, pa sta stanovanje opremili z novimi inštalacijami, novim pohištvom in ga predvsem posodobili z barvami in dekoracijo.

Kopalnica je tako doživela popolno prenovo – poleg novih inštalacij je dobila še novo, elegantno keramično oblogo ter sanitarno opremo. Pralni stroj je svoje novo mesto našel v shrambi, s čimer sta v majhni kopalnici pridobili dodaten prostor.

Majhna kuhinja vsebuje vse gospodinjske aparate, ki jih zakonca potrebujeta; v isti prostor pa je umeščena še okrogla jedilna miza, za katero lahko posedeta večjo družbo. V stanovanju najdemo še razkošno spalnico ter kabinet, v katerem lahko prespijo tudi gosti.

Prava posebnost stanovanja pa je skrbno izbrana barvna lestvica. “Slovenci nismo pogumni pri barvah, zato je kombinacija bež, bele in sive zelo priljubljena. Sama jo običajno uporabljam takrat, ko imam opravka z zanimivimi talnimi oblogami, kot je npr. hrastov parket, ali pa s klasičnim pohištvom ali preprogami. Da pa ne bi bila barvna paleta preveč dolgočasna, smo jo popestrili z majhnimi dodatki v rožnato zlati,” pove ga. Pajk.

Stene stanovanja je opremila še s poudarki v tapetah ter s klasičnimi obrobami, ki veliko površino razdrobijo in jo popestrijo.

Nasveti za izbiro barv in opreme

Kako izbrati pravo barvo za vaš prostor? Ga. Pajk svetuje, da najprej v zakup vzamete barve talnih oblog, oken in vrat. Le-tem nato prilagodite barvno paleto, ki bo vse obstoječe odtenke povezala v smiselno celoto. Drzne barvne poudarke si lahko privoščite, če so zgoraj našteti elementi barvno podobni; če pa so si preveč različni, pa jih med seboj najlažje povežete z nevtralnimi in pastelnimi barvami.

Kaj pa pri nakupovanju pohištva? Ga. Pajk svetuje, da svoj nakup pričnete z izdelavo vizualnega kolaža, v katerega vključite barvne odtenke, vzorce materialov (keramike, lesa, tekstila ipd.) ter fotografije pohištva in dodatkov ipd., ki se med seboj lepo dopolnjujejo in ustvarjajo vam všečno vizualno celoto. S kolažem se nato odpravite v trgovino. Tako boste lažje sledili rdeči niti in se odvrnili od nepremišljenih nakupov. Več o izdelavi vizualnega kolaža najdete v prispevku.

Prejšnji članekZabaven in poživljajoč tropski slog: Eksotični Bali pri vas doma
Naslednji članekPremalo shranjevalnega prostora, slab dizajn: Izognite se napakam pri načrtovanju kuhinje
Avatar photo
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.
1 komentar
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje
ALEKSANDRA AMBROŽ
3 let nazaj

Spoštovani!
Zanima me, kje so lastniki kupili rose gold lestenec. Ali lahko to poizvete oz. date kontakt lastnikov ali arhitektke, da jih povprašava sama. Z možem iščeva prav take – gledala sva že na amazonu, vendar se malo bojiva, da izdelek ne bo tak, kot obljubljajo na fotografijah. Originalni Tom Dixon lestenci so pa precej dragi. Hvala tisočkrat za pomoč

Aleksandra