Ko stopimo v stanovanje v bruseljskem Ixellesu, nas takoj objame harmonija barv in tekstur, ki združuje preteklost in sedanjost v brezčasno celoto.

Stanovanje Kim Verbist v Bruslju ni le bivalni prostor, ampak umetniško delo. Lastnica, ki je hkrati notranja oblikovalka, je svoj dom z barvno harmonijo, naravnimi materiali in premišljenim oblikovanjem zasnovala tako, da navdušuje vsakogar, ki stopi skozi vrata.

Barvni simfonični orkester

Stanovanje iz 70. let je oblikovano z izjemnim občutkom za detajle in materialnost. Zaznamujejo ga naravni in trajni materiali ter neverjetna toplina. Barvno usklajeni stropi in stene dajejo vtis brezmejnosti in ustvarjajo občutek sproščujočega kokona, kjer se odtenki prelivajo in spreminjajo z vsakim novim svetlobnim kotom.

Vsak prostor pripoveduje svojo zgodbo skozi barve: medtem ko dnevna soba vabi z odtenkom terakote, spalnica s svojo črno barvo ustvarja globino in intimo. Delovna soba v zeleni barvi pričara spodbudno okolje za miselne podvige in načrtovanje ter se lepo povezuje s kuhinjo, v kateri so na steni in otoku keramične ploščice v odtenku mentola.

Celo police pohištva so enakih barv kot stene in strop posameznega prostora. Ste opazili zrcalne površine za policami v dnevni sobi? Te navidezno podaljšajo prostor in mu podarjajo globino.

Materiali, svetloba in prostor

Kim je mojstrsko uporabila materiale, ki stanovanju dodajajo toplino. Trpežne plošče s peščenim teraco vzorcem krasijo delovne površine kuhinje, medtem ko črn teraco v kopalnici prinaša subtilnost prostoru.

Ličnice kuhinjskega pohištva so temne, antracitne. V podobnem barvnem odtenku so tudi stikala Jung, ki so razporejena po celotnem stanovanju in na živahnih stenah lepo pridejo do izraza. Osvetlitev v stanovanju je topla in prijetna, kar ustvarja sproščujoče vzdušje. Dnevni kotiček bogati sedežna garnitura iz dveh kotnih elementov, ki z bleščečo azurno modrino vnaša svežino v dom.

Preproge v stanovanju so prav tako izjemne: ročno tkana afganistanska volnena preproga v bivalnem prostoru se barvno ujema z odtenki stene, obenem pa vanj vnaša mehko živahnost. V spalnici pa preproga s prefinjenimi cvetličnimi motivi nežno boža korak in utiša zvoke med hojo.

Okrogla jedilna miza v jedilnici z belo barvo deluje lahkotno. Elegantno jo obdajajo stoli s pletenimi sedišči, kar dodatno poudari občutek zračnosti in lahkotnosti.

Povezava med starim in novim

S svojo premišljeno zasnovo Kim vzpostavlja subtilen dialog med tradicionalnimi in sodobnimi elementi notranje opreme. Njen opremljevalski pristop daje prednost brezčasnemu oblikovanju nad muhastimi modnimi trendi, kar omogoča, da vsak kos opreme izrazi svojo izjemno estetiko. Rezultat je prostor, ki ne le zadovolji osnovne funkcionalne potrebe, temveč tudi neguje človekovo dušo ter ponuja zavetje pred neprestanim vrvežem mestnega življenja.

Fotografije: Mr. Frank