Ostre linije, velika okna ter skrbno izbrani in kombinirani materiali so glavne značilnosti hiše, ki jo je zasnoval biro Bruno Vanbesien Architects iz Bruslja. Njena posebnost je tudi obdelava kopalnic in kuhinje, in sicer so ti prostori oblečeni v Himacs oziroma izjemne trdne obloge iz akrila, mineralov in naravnih pigmentov, ki skupaj ustvarijo gladko, neporozno, toplotno izolativno in vizualno brezšivno površino.

Edinstvena zasebna rezidenca v osrčju Belgije, imenovana tudi TV-hiša, je zgrajena okoli notranjega vrta, čeprav je imel lastnik prvotno drugačno idejo. Želel si je dveh ločenih zgradb, vendar mu je arhitekturno podjetje predlagalo spremembo – enotno zgradbo, ki pa zaradi svoje neobičajne zasnove, skrbne izrabe prostora in oblikovanja fasade posnema videz kompleksa z izrazitimi in ločenimi elementi.

Fasada je vprašanje perspektive

Zasnova zunanjega dela fasade z lesenimi oblogami je zagotovo ena najbolj zanimivih plati projekta. Medtem ko je širina letvic enaka po celotni konstrukciji, se njihova debelina spreminja, kar ustvari zanimive svetlobne učinke. Zdi se, da fasada zaradi tega ob različnih urah dneva in gledana z različnih perspektiv spreminja barvo, njeni odtenki se prelivajo med sivimi in rjavimi toni.  

Drugačen pa je bil pristop pri oblikovanju fasade na notranji strani oziroma na predelu, ki obkroža vrt. Tu so vse lesene plošče enake dolžine in debeline, kar ustvari enoten, prijetnejši ambient.

Kontrastne barve

Velika okna povezujejo zunanjost z notranjostjo in jo oblivajo z obilico svetlobe. Kuhinjski prostor je združen v odprtem tlorisu z dnevnim delom, ločnica med njima je dolg kuhinjski otok, ki poteka po dolžini celotnega prostora. Kot rečeno je kuhinja s pultom in integriranim koritom vred oblečena v briljantno bel Himacs, ki ustvarja prijetne kontraste s temno sivimi tlemi.

Funkcionalni del kuhinje z indukcijsko kuhalno površino in napo, integrirano v stensko omarico, je namerno »skrit« in se razkrije šele ob odpiranju vrat omar. Izstopa temno poliran macesen, ki je v kontrastu s svetlo belo barvo otoka in vrat.

Skrita kopalnica v glavni spalnici

Glavna spalnica ima lastno kopalnico ločeno s premično pregrado v obliki harmonike. Velika kad je oblečena v umetno oblogo imitacije lesa, vanjo je vklesana tudi majhna niša, uporabna za shranjevanje steklenic in drugih kopalniških potrebščin. V kopalniški pult sta vgrajena dva umivalnika, pod njima pa so prostori za shranjevanje brisač, mila in drugih kozmetičnih pripomočkov.

V drugi kopalnici pa so se arhitekti odločili za menjavo barvne palete. Od bež tonov so se preusmerili k intenzivni črni; kombinirali so jo z akvamarin zeleno stensko pregrado, za katero sta umeščena prostor za prhanje in stranišče. Zaradi brezšivne končne obdelave se na teh površinah manj nabirata prah in umazanija, vzdrževanje je mnogo lažje, kar je bila tudi glavna želja lastnikov.

Arhitektura: Bruno Vanbesien Architects

Fotografije: Tim Van De Velde