Pozabite na računalniške igrice, ker je to veliko boljše! Poligon za avtomobilčke zvabi na svež zrak tako dečke kot dekleta, nič manj pa ne boste navdušeni niti starši.

Če iščete načine, kako bi zaposlili otroke, imamo imenitno idejo: na vrtu zabetonirajte mini avtomobilski poligon. Izdelava je enostavna in zagotavlja dolge ure kratkočasenja, uživanje na soncu, dviga razpoloženje in spodbuja domišljijo.

Kako?

Čisto enostavno. Stezo najprej označite, na primer z daljšo vrvjo, kolebnico ali krednim prahom, predvidite tudi potrebno širino steze, da bo omogočala dvopasovno cesto in srečevanje dveh avtomobilčkov.

  • Izkopljite travno rušo in jo odstranite približno 10 cm v globino.
  • Ena od možnosti je, da v pripravljen poligon položite sive podolgovate tlakovce in z barvo za beton izrišete cestišče. Druga možnost pa je, da stezo zabetonirate. V ta namen zmešajte pesek, potrebno količino cementa in skodelico črnega oksidnega pigmenta. Počasi dodajajte vodo in mešajte, da dobite enotno zmes.
  • Razmislite tudi, kje na cestišču bodo stali kakšni dodatki, saj jih boste ravno tako zabetonirali oziroma vkopali. Izrabljena pnevmatika je lahko viadukt, tunel ustvarite s plastično cevjo, ne pozabite načrtovati niti počivališč, parkirišč, krožišč ….
  • Betonsko zmes vlijte v izkopano stezo ter jo zgladite s pomočjo zidarske žlice ali lopatice ter počakajte, da se posuši.   

Končni dodatki

Ko se beton strdi, uredite okolico steze, nasujete manjkajočo zemljo in nasadite travo, kjer je to potrebno. Na stezo z barvo za beton izrišite cestišče, izdelajte varnostno ograjo, določite start in cilj, postavite prometne znake, zapičite zastavice … Enostavno se prepustite domišljiji in ustvarili boste najboljše vrtno dirkališče!

Fotografije: Pinterest