Na spanje vpliva veliko različnih dejavnikov, toda njegov temelj je prava vzmetnica. Samo pravilno izbrana vzmetnica lahko poskrbi za naše specifične spalne potrebe, se optimalno prilagodi našemu telesu in naši hrbtenici zagotovi popolno oporo. Vendar, kako izbrati tisto pravo?

Z nekaj kliki do zbujanja na idealni vzmetnici

Verjeli ali ne, si lahko kakovostno spanje zagotovite v manj kot treh minutah, in sicer tako, da rešite spletni kviz za izbiro popolne vzmetnice. Odgovoriti morate na šest kratkih vprašanj, ki so vezana na vašo postavo, preference, težave s spanjem in spalni položaj. Algoritem, skrit v ozadju vprašalnika, nato izračuna, katera vzmetnica ustreza vsem vašim odgovorom. Čeprav se sliši precej neverjetno, vas samo nekaj klikov loči do popolnoma personalizirane izkušnje in najbolj prespane noči v vašem življenju.

Poslovite se od motenj spanja za vedno

Statistični podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje so precej zaskrbljujoči. Odrasli ljudje v povprečju potrebujemo vsaj 8 ur spanja na dan, medtem ko naj bi več kot 50 odstotkov Slovencev spalo v povprečju manj kot 7 ur dnevno. Razlogov zato je več, med najpogostejše pa se uvrščajo motnje spanja, kot so potenje, občutek mraza, bolečine v hrbtenici in napetost v mišicah. Tako kot za vse ostale stvari na svetu, obstaja tudi rešitev za slab spanec.

Vzmetnica, ki uravnava temperaturo

Če vam je ponoči rado vroče ali mraz, si lahko omislite vzmetnico, ki samodejno regulira temperaturo glede na letni čas. Spanje na takšni vzmetnici vam zagotavlja, da vam je poleti prijetno hladno, pozimi pa boste s spanjem na njej doživeli nežen objem topline.

Tisti, ki vam prija hladna postelja, se v trgovinah Harvey Norman razglejte med vzmetnicami Tempur. Določeni modeli so namreč opremljeni s posebno CoolTouch tehnologijo v prevleki, ki poskrbi za absorpcijo in odvajanje odvečne toplote na spalni površini. Poleg tega pa so vse njihove prevleke pralne, kar pomeni, da boste lahko med spanjem skozi vse leto občutili hlad in svežino.

Sicer pa imajo v trgovinah Harvey Norman vzmetnice z dvostransko uporabo, ki omogočajo, da lahko kadarkoli izberete spanje na vam ljubši strani. Odločite se lahko recimo za vzmetnico, ki ima eno ležalno stran obogateno s spominsko peno, na drugi pa vas čaka spominska pena s hladilnim gelom. Spominska pena vam ponoči zagotavlja popolno podporo in izenačuje pritiske telesa na podlago, medtem ko spominska pena z inovativno zasnovanim hladilnim gelom skrbi za vselej prijetno ohlajeno spalno okolje.

Naravni materiali za dodatno mehkobo in boljši spanec

Klinično je potrjeno, da naravni materiali blagodejno vplivajo na spanje, prav tako pa izboljšajo samo počutje med spanjem. V paleti materialov, ki jih uporabljajo proizvajalci spalnih izdelkov, se med najpogosteje uporabljene uvrščajo:

  • Bambusova vlakna – izjemno prijetna na otip; nudijo optimalno spalno klimo vse dni v letu.
  • Svila – skrbi za optimalno temperaturo in absorpcijo vlage ter preprečuje razvoj bakterij in pršic.
  • Bombaž – zagotavlja dobro zračnost vzmetnice skozi celo leto.
  • Aloe vera – sprošča napetost in blagodejno vpliva na zdravje.
  • Kašmir volna – prestižni material, ki ima med spanjem pomirjujoč vpliv in odlično sposobnost prezračenosti.
  • Kokosova vlakna – poskrbijo za naravno podporo, ki nudi zračnost, uravnava temperaturo in vpija vlago.

Vzglavnik je boljša polovica vzmetnice

Izboljšan spanec boste lahko z nakupom prave vzmetnice izkusili prav vsako noč. Če pa boste novi vzmetnici dodali še vzglavnik, ki ustreza vašemu spalnemu položaju, bo jutranje prebujanje postalo povsem nova izkušnja. V trenutku, ko boste legli na pravi vzglavnik, boste občutili razliko. Dober vzglavnik poskrbi za ustrezno podporo vrata, ohranja hrbtenico v naravni legi in se vso noč prilega vašemu spalnemu položaju.

Napačen vzglavnik – slabo prespana noč

Marsikdo niti pomislil ne bi, da je lahko nepravilno izbran vzglavnik razlog za slabo prespano noč. Dejansko pa je lahko napačen vzglavnik kriv za zbujanje z bolečim vratom, otopelost rok in celo glavobol! Vaš vzglavnik je lahko povsem nov, a če ne ustreza vašemu položaju spanja, bo naredil več škode kot koristi. Sicer pa je priporočljivo, da vzglavnik zamenjate tudi, če starega uporabljate že več kot 3 leta, če se polnilo poseda ali pa ste spremenili spalni položaj.

Vzglavniki za vse načine spanja

Spim na trebuhu: Za vse, ki spite na trebuhu, se svetuje nakup mehkejšega in nekoliko tanjšega vzglavnika. Ta poskrbi, da je vaš vrat skozi celo noč poravnan s hrbtenico ter vam omogoča normalno dihanje ne glede na položaj glave. V Harvey Normanu vam svetujejo nakup vzglavnikov Tempur Ombracio in Tempur Comfort Cloud. Posebej za spanje na boku pa je oblikovana tudi vzmetnica SilverLine Platinum iz njihove ponudbe.

Spim na boku: Če noč prespite večinoma na boku, potem bo le dovolj čvrst vzglavnik tisti, ki vam bo lahko zagotovil ustrezno podporo. Optimalna izbira je tako vzglavnik iz spominske pene ali materiala tempur, saj le ta poskrbita za dovolj ergonomsko podporo glave, vrata in hrbtenice. Takšna sta recimo vzglavnik Tempur Sonata in Tempur Millennium, ki ju poleg vzmetnice Serta Perfect Dream – prav tako idealne za bočno lego – najdete pri Harvey Normanu.

Spanje na hrbtu: Spanje na hrbtu zahteva uporabo srednje mehkega do čvrstega vzglavnika, ki mora zagotavljati predvsem odlično podporo v spodnjem delu, kjer je vrat. Prav dobra podpora pri spanju na hrbtu pa vam omogoča odpraviti tudi težave s smrčanjem, ki nemalokrat pestijo ljudi v tem spalnem položaju. Za spanje na hrbtu boste v trgovinah Harvey Norman našli vzglavnika Tempur Original in Tempur Symphony ter vzmetnico Serta Royalty.

Ključno je torej, da si privoščite dovolj spanca na ustreznem ležišču, ki ga pospremite z dobrim vzglavnikom. Dodatno boste svoje spanje še obogatili, če boste pred spanjem poskrbeli za sproščanje, pravočasen izklop elektronskih naprav in da bosta od zadnjega obroka minili najmanj 2 uri. Izjemno pomembno je, da vašo spalnico doživljate kot oazo miru, kjer je vzdušje vselej harmonično in pomirjujoče. Za popolno opremo lahko poskrbite z obiskom trgovine Harvey Norman, kjer vas v ponudbi strokovnjakov za spanje čakajo izdelki za različne spalne potrebe, želje in zahteve. Privoščite si spanec, kot si ga zaslužite!