Počitniške nastanitve so lahko zelo različne. Hoteli, apartmaji, studii, glamping šotori … so najbolj tipične. Obstaja pa še pisana paleta drugih možnosti, kot je na primer hiška na nekdanji črpalni postaji za vodo oziroma njenem minaretnem stolpu.

Vodovodna postaja stoji v Köbenhavnu na Danskem, naročnik, podjetje Vipp, pa je na njenem stolpu želelo urediti počitniške kapacitete. K sodelovanju je povabilo tim arhitektov iz studia David Thulstrup in nastal je občudovanja vreden projekt, ki ga zaznamuje drzna intervencija od znotraj in ohranitev originalne dediščine 35 metrov visokega stolpa od zunaj.

Črpališče za vodo je bilo postavljeno leta 1902, 26 let kasneje pa so mu med večjo prenovo dodali še stolp.

Hiša, ki meri dobrih 200 m2 je postavljena na vrh stolpa, deležna pa je bila kar nekaj radikalnih strukturnih sprememb. Tako so ji dodali mezanin iz jeklene konstrukcije ter nato obe etaži povezali s stopniščem U oblike, razširili so že obstoječa okna do tal ter na eni strani minimalno posegli v konstrukcijo tako, da so dobili izhod in možnost za ureditev zunanje terase.

Poleg dveh spalnic in dveh kopalnic hiša obsega še veliko odprto kuhinjo, dnevni prostor in jedilnico, vsi prostori pa so zelo impresivni in skrbno opremljeni. Tla bivalnega dela so oblečena v teraco, ki se nadaljuje tako v kopalnico kot na teraso, nad jedilno mizo iz brezovega lesa visijo 5 metrov dolgi lestenci znamke SDT, nase pa opozarjajo tudi visoko sijoča kavna mizica, kredenca iz krtačnega aluminija in posteljna naslonjala.

Nova zunanja ureditev terase vključuje zimzelen vrt, ki potrebuje le malo vzdrževanja, saj je večinoma sestavljen iz trav in pritlikavih borovcev, pogled, ki seže daleč naokrog pa je tista pika na i, ob kateri vsi dopustniki te zanimive počitniške hiše zadržijo dih.

Arhitektura: Studio David Thulstrup
Fotografije: VIPP