Iz labirinta v čitljivo celoto

Pogumni naročniki so kupili na pol prerezano stanovanje v novejši ljubljanski soseski, nato pa ga s korenitim posegom prilagodili za udobno bivanje.

0

Stanovanje na Mesarski ulici v Ljubljani je bilo sprva načrtovano kot dupleks v približni izmeri 250 m2. Že tekom gradnje so investitorji uvideli, da je za prodajo preveliko, in ga na hitro preprojektirali v dve stanovanji – spodnje in zgornje. Z nekaj predelnimi stenami so ustvarili nepremišljen tloris, poln prostorov brez naravne svetlobe in nepreglednih hodnikov. Mlada družina je za pomoč pri osmišljanju tlorisa prosila arhitektki Špelo Modic in Nežo Mekota iz studia Prostorama.

Stanovanje je bilo tako slabo zasnovano, da je potrebovalo korenito spremembo, preden je sploh postalo primerno za bivanje: arhitektki sta predlagali podiranje vseh predelnih sten, prestavitev kuhinje, adaptacijo kopalnice, povečavo zimskega vrta in prestavitev vhoda. Spalnice, ki so bile prej brez dnevne svetlobe, so zdaj navezane na osrednji dnevni oziroma delovni prostor, ponoči pa so od njega ločene z domiselno zatemnitveno zaveso. Okoli stopniščnega jedra, ki vodi v zgornje stanovanje, je nastal večji boks, v katerem so številne omare za shranjevanje, prostor za televizijo ter del kuhinjskega niza. Ta boks je tudi osrednji oblikovni element celote, v katerem je na ogled široka zbirka knjig.

Družina se zdaj v stanovanju odlično počuti, njegova sodobna zasnova pa omogoča udobno in domiselno bivanje.

Stanovanje pred prenovo:

 

Stanovanje po prenovi:

Arhitektura: Prostorama

Fotografije: Alain Šik