V notranjem oblikovanju pogosto slišimo rek manj je več, s katerim skušajo arhitekti povedati, da minimalizem doprinese bistveno več k lepoti prostora kot bi dosegli s kopičenjem pohištva in dekoracij. Ta rek pa zanesljivo ne velja za naravno svetlobo. Tukaj več pomeni več, torej več oken, zlasti več strešnih oken, v dom prinesel tudi več svetlobe, boljšo kakovost bivanja in bolj pristen stik z okolico. To kažejo tudi primeri iz prakse.

Dnevna svetloba je eden tistih dejavnikov, ki vaš dom ter fizično in duševno počutje dokazano spremeni na bolje. Dobra naravna osvetlitev v domu omogoča boljše bivalno ugodje ter tudi povezanost z zunanjim svetom, poleg tega pa pomembno vpliva tudi na boljši spanec ponoči. Prednosti pa so še pri samem dojemanju prostora: veliko naravne svetlobe optično poveča prostor in naredi odličen vizualni vtis. Prav tako naravna svetloba v prostoru razkrije resnične barve, ki jih umetna svetloba ne more, medtem ko bogat razgled skozi okna ustvarja občutek povezanosti z naravo, kar človeka pomirja in razveseli.

Svetlobo lahko v dom povabite na različne načine, največ pa jo pride prav skozi strešna okna. V primerjavi z enako velikim fasadnim oknom, strešno okno prepušča v prostor do dvakrat več svetlobe in celo do trikrat več v primerjavi z oknom v frčadi. Razlog za to je v tem, da so strešna okna obrnjena proti viru svetlobe (direktna sončna svetloba, razpršena svetloba z neba), zaradi česar je manjši vpliv okolice (stavbe, vegetacija,…) na prehod svetlobe v prostor. Z vgradnjo več strešnih oken v kombinaciji pa se naravna osvetlitev še izboljša. O tem in še o drugih lastnostih strešnih oken (načinu upravljanja, možnostih senčenja, dodatnih senzorjih za dež, ipd.) se je pred nakupom dobro posvetovati s strokovnjakom, na primer iz podjetja VELUX, ki je v Sloveniji vodilno na področju strešnih oken, saj boste le tako na koncu zadovoljni s svojimi dobro osvetljenimi mansardnimi prostori.

Kako velik vpliv na ustrezno naravno osvetlitev prostorov v mansardi ima postavitev in število strešnih oken,  je nazorno prikazano tudi v naslednjih primerih. Najprej si oglejte neustrezno osvetljene prostore in potem še rešitve, ko je število strešnih oken ustrezno.  

Veliko dnevne svetlobe in razgled lahko optično povečata vsak prostor. Ob tem se ustvari odličen vizualni vtis, izboljša razpoloženje in izkoristi svetli del dneva.

Kopalnica z naravno svetlobo so sanje vseh. Izkoristite možnost uživanja v sončnih žarkih brez vdora v zasebnost z vgradnjo strešnega okna za ravne strehe. Ta majhna sprememba ne bo samo povečala vašega zadovoljstva, ampak tudi vrednost celotne nepremičnine.

Poskrbite, da bo v domači pisarni čim več dnevne svetlobe. Zbranost in delovna učinkovitost se lahko z boljšo osvetlitvijo povečata za do 15 %. 

Ustvarite idilično otroško sobo. Pravilna orientacija prostora, ustrezna naravna osvetlitev delovne površine ter omogočen razgled na zunanjo okolico so osnove za dobro zasnovo in počutje v sobi.

Nič ne more nadomestiti dnevne svetlobe, ki v dnevni sobi čez dan spreminja svojo intenzivnost in barvo. Z dobro naravno osvetlitvijo prostora bolje izkoristite svetli del dneva, izpostavljenost dnevni svetlobi pa lahko zmanjša tudi občutek utrujenosti.

Izhod na teraso predstavlja vaša vrata na prosto. V notranjost prostora boste s to strešno teraso omogočili vstop več dnevne svetlobe, sami pa boste uživali v čudovitem razgledu od tal do stropa.


Kot lahko vidite, več strešnih oken dokazano poskrbi za več dnevne svetlobe, ki je bistvena za dobro počutje v mansardi. Da boste tudi vi še pred zimo lahko uživali v podobnih lepih in dobro osvetljenih ambientih, izkoristite ugodno jesensko ponudbo podjetja VELUX in si zagotovite več oken za več svetlobe.

Za lažjo odločitev vam VELUX-ovi svetovalci pripravijo tudi brezplačno 3D simulacijo, s katero lahko primerjate vaš mansardni prostor sedaj in po vgradnji strešnih oken.

Vabljeni pa tudi k spremljanju njihove Facebook strani in mesečnih objav VELUX SVETUJE, kjer vas čakajo aktualni nasveti, ideje in usmeritve glede na letni čas.

Sponzorirana vsebina