Vse več sodobnih stavb ima ravno streho, ki je enostavnejša za izdelavo, kot so dvokapnice, in tudi stroški vzdrževanja takšne strehe so nižji. Še ena velika prednost ravnih streh pa je možnost vgradnje oken s pogledom naravnost na nebo.

Okna so pomemben sestavni del vsake stavbe, saj omogočajo naravno svetlobo ter možnost naravnega prezračevanja, kar prostor naredi prijetnejši in bolj zdrav za bivanje. Najpogostejša so vsem dobro poznana fasadna okna, mnogi imamo doma tudi klasična strešna okna, v zadnjem času pa se zaradi vse pogostejše gradnje ravnih streh pojavljajo tudi okna za ravne strehe. Ta odlikuje estetski in minimalističen dizajn, ki se nevpadljivo zlije s sodobno notranjostjo doma, odlična energetska učinkovitost ter zvočna izolacija.

Nova generacija oken VELUX za ravne strehe v dom prinese čarobnost dnevne svetlobe. Za svojo elegantno in minimalistično obliko so bila nagrajena tudi s prestižno nagrado Red Dot Design Award 2021 v kategoriji produktnega oblikovanja. Tanjši okvir z nevidnim krilom, sodobni dizajn stekla od roba do roba in diskretna postavitev senčil zagotavljajo maksimalen izkoristek dnevne svetlobe.

Ena od glavnih prednosti oken za ravne strehe je, da omogočajo osvetlitev prostorov, ki so pomaknjeni bolj v notranjost zgradbe, saj trikrat bolj osvetlijo prostor kot fasadna okna. V nasprotju s fasadnimi okni, se lahko okna v ravni strehi pozicionirajo tam, kjer je svetloba potrebna: nad mizo ali delovnim pultom. Njihova vgradnja je preprosta in hitra, nameščena pa so neposredno na površino strehe. Ta funkcija zagotavlja, da estetika stavbe ostane nedotaknjena, medtem ko okno zagotavlja boljše pogoje za bivanje v stavbi. Prednost oken z ravno streho so tudi njihove izolacijske lastnosti. Na voljo so z dvo- ali trislojno zasteklitvijo, ki zagotavlja odlično energijsko učinkovitost ter tudi zvočno izolativnost v primeru dežja, toče ali zunanjega hrupa. Okna tako prostore in ljudi v stavbi zaščitijo pred zunanjimi vplivi in zagotovijo udobno notranjo temperaturo skozi vse leto.

Okna za ravne strehe VELUX so na voljo v treh različicah (fiksni, elektrificirani in solarni) ter z dvema izvedbama steklenega pokrivnega elementa: ravnim (za naklon strehe 2–15˚) ali ukrivljenim (za naklon strehe 0–15˚). Vse različice dopolnjuje celoten portfelj solarnih senčil, komarnikov ter dodatkov za vgradnjo. Izbor različnih velikosti oken pa omogoča, da imajo lastniki stanovanj zdaj še več možnosti, da svoje prostore spremenijo v sanjske domove.

Kako senčimo okna za ravne strehe?

Tako kot druga okna lahko tudi okna za ravne strehe senčimo in zatemnjujemo, s tem pa v prostoru zmanjšamo pasivno segrevanje.

Senčilo proti pregrevanju za okna za ravno streho zagotavlja zaščito pred vročino, tako da vaša sobna temperatura ostane nižja in prijetnejša. To senčilo je narejeno iz polprosojne tkanine in je na solarni pogon (upravljamo ga z daljinskim upravljalnikom). Diskretno je nameščeno znotraj strešnega okna in se ga lahko kombinira s komarnikom.

»Veseli smo, da lahko svojim partnerjem ponudimo celosten izbor oken za ravno streho, ki ustreza vsem projektom – od oken z ukrivljenim in ravnim steklom do tradicionalnih kupol. Z omogočanjem številnih možnosti oblikovanja in namestitve želimo preseči pričakovanja in zagotoviti neprimerljivo zadovoljstvo strank,« pravi Domen Pogorevc, arhitekt pri podjetju VELUX.

Številne že izvedene projekte z okni za ravno streho si lahko ogledate TUKAJ, med drugim tudi projekt družine, ki je z vgradnjo oken za ravno streho vzpostavila stik z naravo in ustvarila bolj odprt prostor s sončno svetlobo z vseh strani, še posebej od zgoraj.  

Zelo koristna pa je tudi novost na VELUX-ovi spletni strani 3D vodnik, s katerim lahko preverite, kakšen bi bil izgled novih oken za ravno streho v resničnem življenju ter kakšno spremembo naredita dnevna svetloba in svež zrak v domu.

Sponzorirana vsebina