Želite ustvariti zunanji prostor, ki bo hkrati funkcionalen in v koraku s časom? Predvsem pa, ki bo nudil udobje, podobno vašemu interjerju? S preprogo bo ta naloga enostavna. Zunanje preproge imajo karakter, na balkone in terase vnesejo barve ter prispevajo k slogu še tako mini zunanjega kotička.

Iz česa so narejene?

Zunanjih preprog ne gre enačiti z notranjimi. Narejene so iz materialov, ki so lahko naravni ali umetni, v vsakem primeru pa zmorejo kljubovati vremenskim vplivom, so trpežnejši in predvsem namenjeni bolj obremenjenim površinam. Če so preproge iz naravnih materialov, so običajno tkane iz rastlinskih vlaken, kot so juta, sisal, industrijska konoplja ali morska trava. Večina teh materialov je lahko izpostavljena zunanjim dejavnikom, ne pa tudi vlagi (nevarnost plesni in gnilobe), zato so takšne preproge primernejše za pokrite balkone in terase.

Od sintetičnih vlaken sta najpogostejša polipropilen in poliester, pri čemer so polipropilenske preproge zelo trpežne in odporne na vodo, madeže, večina jih je 100-odstotno odporna tudi na UV žarke. Polipropilenske preproge so prijetne na dotik, obarvane v najrazličnejše odtenke in vzorce ter za po vrhu tudi cenovno zelo ugodne.

Vzdrževanje

Če želite, da bo zunanja preproga dolgo lepšala vaš balkon ali teraso, jo boste seveda primerno negovali in vzdrževali. Po navadi dela ni veliko, precej k dolgi življenjski dobi preproge pripomore že uporaba dodatne podlage, ki preprečuje trenja med preprogo in podom. Podlaga prepreči tudi premikanje preproge in vas tako obvaruje pred marsikaterim zdrsom ali padcem.

Brez sesanja prav tako ne bo šlo. Z rednim sesanjem preprečite, da bi se v preprogo zažirala umazanija, dodatno pa lahko preprogo občasno tudi stepete ali jo pomedete z omelom.

Če preprogo po nesreči polijete ali zapackate, madež čim prej očistite. Večino preprog lahko operete kar v pralnem stroju ali očistite s pomočjo vode iz vrtne cevi, krtače in čistila, za vsak slučaj pa – preden jo zmočite – preverite še navodila o vzdrževanju, ki jih je priložil proizvajalec.

Ali lahko zunanjo preprogo uporabljate notri?

Medtem ko notranje preproge ni pametno uporabljati zunaj, lahko zunanjo preprogo brez skrbi prenesete tudi v interjer. Sploh če imate domače živali ali majhne otroke, bodo bolj trpežne zunanje preproge celo boljša izbira od občutljivih notranjih. Ker so odporne na vlago, so primerne celo za prostore, kamor preprog po navadi ne umeščate, na primer v kleti, kuhinje, pralnice ali kopalnice.

Še nekaj nasvetov

  • Če zunanjo preprogo namoči dež, jo posušite na soncu in nazaj na tla položite šele, ko je zopet popolnoma suha.
  • Pri čiščenju preproge si lahko pomagate tudi s pihalcem listja.
  • Čez zimo zunanjo preprogo pospravite. Zvijte jo tako, da bo spodnja stran gledala navzgor in jo zaščitite s plastično folijo, da se v njej ne naselijo mravlje in druge žuželke.  

Fotografije: Pinterest