Trashisti, trije kreativci, podpisani pod prodorno znamko TRASH DESIGN , so lani za odlično notranjo opremo ljubljanskega Regijskega centra za ravnanje z odpadki prejeli nagrado Zlati svinčnik, ki ga podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije.

TRASH DESIGN opisujejo kot “osebni eksperiment.” Nove predmete skoraj izključno izdelujejo iz materialov, ki so bili že izdelani za določen namen in nato pozabljeni oz. zavrženi. Vsakodnevno se soočajo s sodobnimi pojmi reciklaže, “upcyclinga” in ponovne uporabe. Danes predstavljamo nekaj njihovih projektov.

Manjša garsonjera na mariborskem Lentu je bila prvi projekt oblikovalskega tima. Postelja iz štirih palet je uokvirjena z dvema garderobnima omarama, obitima v deščice palet, ki jih je že načel zob časa. Stena za posteljo je prelepljena s črno-belimi časopisnimi izrezki, ki prav tako krasijo izbrane police in predalnike v kuhinji in jedilnici, motiv pa se zopet ponovi v tekstilni preobleki sicer živo rumenih stilov. Zvezde prenove pa so prav gotovo žlice. Ukrivljen jedilni pripomoček namreč drži kablovje, kuhinjske krpe in sveče.

Stare palete, armaturna mreža in nekaj brezovih debel so gradniki ateljeja za frizerja, velikega ljubitelja narave. Močan karakter notranje opreme predstavlja estetiko in senzibilnost naročnika.

Trashisti so za mlad par iz Borovnice uredili prijetno kuhinjo s karakterjem. Kovinska konstukcija nosi masiven pult, recikliran iz starih obokov, in izvlečne predalnike, reciklirane iz zabojev za sadje. Preprosto jedilno mizo spremljata dva, gotove smrti odrešena stola, osvetljuje pa jo svetilo iz platišča kolesa in filca, ki na strop riše intrigantno senco.

V RECERu so TRASH DESIGN zasnovali številne interierje. Že v sprejemnici nas pozdravi njihova igrivost: več kot štiristo papirnatih cevi se povezuje v spuščen strop, klop ter informacijski pult. V čakalnici plašč obesimo na ‘balanco’ koles, nato pa na sestanek počakamo na klopi, sestavljeni iz treh (breznožnih) stolov. 

V konferenčni sobi pridemo do glavne atrakcije: na desetine platišč tvori konferenčno mizo, ki jo osvetljuje lestenec iz recikliranih svetil. Sejna soba je tapicirana v tisoče ročno izrezanih člankov, dva črna soda za olje pa sta preobražena v elegantna govorniška pulta.

V jedilnici, rezervirani za zaposlene, sta dve steni oblečeni v deščice lesenih palet, ki so patino pridobivale več let. Elegantna svetila so pravzaprav pivske steklenice z odrezanim dnom, steno pa krasi tisti prvi ‘trash’ navidh, pribor: uokvirjene žlice, noži, vilice in krožniki.

Arhitektura in oblikovanje: Trash Design (Katja Keržan, Aleš Zorko, Jurij Vahtar)

Fotografije: Samino, Jure Gačnik, Nejc Ketiš in arhiv avtorjev