Les in beton se morda komu na prvi pogled ne zdita nezdružljiva, a znamka BLUST design je dokaz, da lahko ta dva materiala v čudovitem sožitju zaživita tudi skupaj. S pestrim naborom ročno oblikovanih izdelkov, ki segajo vse od nakita do dekorativnih produktov in celo pohištva, predstavlja edinstven dizajn na trgu.

Nenavadne kombinacije, ki zaživijo v uporabnih in ličnih izdelkih so dokaz, da dober design ni omejen zgolj na eno samo vrsto materiala. Kot prizna idejna vodja znamke BLUST design Vesna Golob je bila sama ideja v začetku ustvarjalne poti velikokrat deležna nezaupljivih pogledov in pripomb, a s pridnimi rokami in veliko mero vztrajnosti je dobila pravo formo. 

»Od nekdaj me je impresionirala moč lesa, saj ne glede na površine iz betona, kot so ceste, pločniki, parki, ali celo v skalovju, korenine rastlin ali dreves s prodiranjem in svojo močjo napravijo razpoke in se združijo z betonom ali kamnom. Sama kombinacija betona in lesa mi je bila vedno zelo posebna, edinstvena in hkrati skrivnostna, saj sta materiala v naravi nekompatibilna. Želja po združitvi dveh nezdružljivih materialov, ki bosta obstala skupaj in kreirala uporaben produkt, je bil velik izziv, za katerega so bili mnogi mnenja, da je neizvedljiv. Lahko rečem, da so mi močna želja, trdo delo, vztrajnost in seveda misel “Ne bo ti uspelo, to je neizvedljivo” dali še večjo motivacijo in tako sem začela spoznavati različne kombinacije materialov in načine izdelave, kar je pripeljalo do prvega izdelka, pri katerem sta materiala postala kompatibilna,« pove produktna oblikovalka, ki je v kombinaciji betona in lesa videla številne še neodkrite razsežnosti, s trdim delom pa so le te postale resničnost.

Prvi izdelek, ki je zapustil delavnico je bil betonski metuljček z detajlom lesene vejice. To pa je bil le začetek uspešne zgodbe, saj izdelek ni ostal neopažen. »Tega ne pozabiš nikoli. Naročilo metuljčka je prišlo nepričakovano, ko še nisem imela izdelanih kalupov oziroma procesa izdelave, zato je bilo vse bolj improvizirano in je izdelava trajala veliko dlje kot traja danes, ampak metuljček je uspel, bil je presenečenje za pričo na poroki, kjer je pritegnil veliko zanimanja. Ta dogodek je bil odskočna deska za nova naročila, kar je bil razlog, da sem izdelavo modnih metuljčkov iz kombinacije betona in lesa dodala med svoje izdelke,« pojasni ustvarjalka in nadaljuje: »V samem začetku sem se nekako prepustila toku, saj so bile moje sanje izdelovati produkte, ki bodo ljudem dali občutek unikatnosti, drznosti in posebnosti, pa naj gre za modni dodatek ali pohištvo. Največji izziv je bil, s čim začeti oziroma kateri produkt predstaviti trgu, saj so imele ideje velik razpon od modnega unikatnega nakita pa vse do pohištva. Naj bo izdelek modni prstan ali pa jedilna miza, koncept je vedno enak, in sicer kombinacija dveh materialov – betona in slovenskega lesa.«

Čeprav sama kombinacija lesa in betona omogoča veliko ustvarjalnosti in širok razpon izdelkov, so se pri BLUST design sprva osredotočili na nakit, vzporedno pa kovali ideje in razvijali dekorativne kose ter manjše kose pohištva. Le tem se bodo v kratkem pridružili tudi večji pohištveni kosi.

Z obema materialoma se je bolje spoznala tekom procesa izdelave prvih izdelkov, pri katerem ni manjkalo testiranj in preizkušanja različnih materialov ter načinov izdelave.

»Vsekakor sem se o materialih učila sproti, bilo mi je jasno, da sta nekompatibilna, da je les močnejši od betona, da je vedno živ, da diha in se razteza ter je nepredvidljiv. Njuno povezavo sem spoznavala skozi proces združevanja, kako se dopolnjujeta, a hkrati odbijata, kako struktura posameznega materiala ustvarja prelep kontrast in kako je mogoče ob dotiku občutiti prehod iz enega materiala v drugega,« pove Vesna in obenem pojasni, da ima beton v odnosu venomer podrejeno vlogo.

Pri samem združevanju je zato bistvenega pomena, da obe komponenti v celoti izrazita svoj značaj, saj le tako les lahko še vedno diha, beton pa ohranja strukturo. Ob tem velja omeniti, da vse izdelke odlikuje slovenski les, za zaščito pa so uporabljeni okolju prijazni zaščitni premazi.

Številnim doslej neznana kombinacija lesa in betona je pritegnila veliko pozornosti v slovenskem prostoru, ki vse bolj ceni unikatnost in trud posameznih slovenskih ustvarjalcev. To zaznavajo tudi pri BLUST design, katerih izdelki pritegnejo pozornost širokega kroga strank.

»Vsekakor se izdelki močno razlikujejo od obstoječih, že zaradi same kombinacije materialov in posledično tudi dizajna, ki ga ljudje do sedaj še niso poznali. Mislim, da se trg za tovrstne izdelke vse bolj odpira, saj si ljudje želijo drugačnosti, kreativnosti in produktov, ki so unikatni in jih imajo le oni. Hkrati pa ljudje vse bolj cenijo ročne izdelke, zaradi česar je kreativnost naših produktov kljub majhnosti Slovenije iz dneva v dan bolj sprejeta v različnih starostnih skupinah,« pojasni Vesna, a izzivov s tem še zdaleč ni konec. Znamka se namreč neprestano razvija in raste, nabor produktov pa je iz meseca v mesec bogatejši.

»BLUST design bo v prihodnosti vseboval velik nabor različnih izdelkov, ki bodo segali tako v svet mode kot tudi na dekorativno področje in področje pohištva za moderne interierje. Cilj je ohraniti pristnost in kvaliteto izdelkov ter ljudem ponuditi nove unikatne produkte, ki bodo obogatili različne outfite oziroma interierje,« zaključi oblikovalka, ki si v prihodnosti želi tudi širitve v tujino in oblikovanje manjšega biroja, ki bo pod eno streho združeval delavnico in studio za prodajo.

Več: blustdesign.com