Bralka sprašuje, kako zapreti odprtino, ki jedilnico povezuje s stopniščem. Odprtina v prostor vnaša oblico dnevne svetlobe, a skozi njo uhaja toplota. Zamislili smo si pet funkcionalnih in estetskih rešitev.

Bralka se je pred kratkim na nas obrnila s sledečim sporočilom: “Pozdravljeni, z največjim veseljem vas spremljam povsod kjer ste prisotni, koliko idej in navdiha! Čestitke za tako krasna dela ki jih delite z nami. 
Se pa obračam na vas z prošnjo, da bi mi pomagali z nasvetom kako bi uredila “odprtino” v zidu v jedilnici. Želela bi jo nekako zapreti, zaradi izgube toplote, hkrati pa s tem ne odvzeti nekaj svetlobe ki jo daje. Desno je kuhinja. Imate mogoče kakšno idejo kaj bi lahko tukaj naredili?”

Fotografije stanja

Kot je razvidno iz priloženih fotografij, odprtina proti stopnišču (z dimenzijami 232 x 98 x 34 cm) v jedilnico prinaša kar precej svetlobe, zato bi jo bilo škoda popolnoma zastrei. Hkrati pa tako velika površina ponuja priložnost, da iz nje naredimo vizualni poudarek. Zato predlagam kar nekaj rešitev, so hkrati funkcionalne in estetske – toda vsaka na prav poseben, edinstven način.

Steklo v tankem jeklenem profilu

Zasteklitev je seveda prva ideja, ki nam pade na pamet ob predloženem problemu. Predlagam enoslojno, rasterizirano zasteklitev v tankih jeklenih profilih. Trenutno sta v modi kvadraten proporc ter antracitna barva.

Dvojna zasteklitev z vitrino

34 centimetrov, kolikršna je širina odprtine, je ravno dovolj za umestitev ozkih polic oziroma vitirne. Vanjo lahko postavimo servis in kristalne kozarce ali pa jo okrasimo s sezonskimi ureditvami. Da bi ureditev izgledala kar se da lahkotno in prepuščala kar čimveč svetlobe, predlagam steklene police.

Lesene lamele

Če odprtine ne želimo popolnoma zapreti, lahko razmislimo o zastiranju z lesenimi lamelami. Predlagam celostensko postavitev, lamele pa lahko osno pritrdimo tako, da jih lahko po potrebi rotiramo in s tem reguliramo dotok svetlobe in pretok zraka.

Zeleni zastor

Znotraj odprtine napnemo mrežo, po kateri se bodo vzpenjale plezalke. Oblica svetlobe jim bo zagotavljala uspešno delovanje, v prostor pa bodo v zameno vnesle svežino in prijeten vonj.

Kost za glodanje

Prostor bi dobil popolnoma drugačno podobo, če bi se odločili podreti tudi parapet, ki ločuje jedilnico od stopnišča. Če bi s sten odstranili še omet in razkrili opečnato steno, bi dobili zanimiv poudarek, prostor pa bi se kar kopal v naravni svetlobi.

Še več idej

V vsakem primeru je možno odprtino zaradi izgube toplote tudi zapreti – morda najlažje kar s pleksi steklom velikega formata in zadostne debeline, ki ga privijačimo v steno na stopniščni strani. Pregrade prostorov, predstavljene v spodnji galeriji, bi prav tako lahko uporabili kot elemente za zastiraje proti stopnišču. V modi so premični paneli, makrame, grafično potiskano steklo, jekleni profili ali pa bujne zavese.

Vaša vprašanja sprejemamo na alja.kosir@tvambienti.si