Strastni restavrator in ljubitelj slovenske stavbne dediščine je zase in svojo družino postavil hišo z vsemi elementi tradicionalne gorenjske domačije.

Velikokrat pišemo o ‘novih oblekah starih objektov’, zelo redko pa se nam zgodi, da je hiša, ki bi ji pripisali več sto let, dejansko novogradnja. Takšna je domačija v Kokri, kjer domuje poklicni restavrator Rok Valjavec.

Rok je odraščal v sosednjih Tupaličah, v domačiji, zgrajeni leta 1697. Občudoval je objekt v poznem baročnem kmečkem stilu, z značilnim gankom, nebarvanim lesom, kamnitimi portali, šivanimi vogali in freskami. S poklicem restavratorja je njegova ljubezen do kulturne dediščine le rastla, zato si je pred petnajstimi leti postavil dom po vzoru tradicionalne gorenjske poznobaročne domačije.

Veliko elementov je prinesel iz domačije v Tupaličah: poleg impresivne trte, stare več kot stoletje, ki jo je presadil pod svoj novi gank, je v hišo vgradil še tram z vrezano letnico izgradnje, 1697, ter kamenje izpod že podrtega hleva … 

Tudi pohištvo ima svojo zgodbo – poleg obveznega bohkovega kota v osrednjem prostoru najdemo še skrinjo in kmečko peč. Impresivna pa je predvsem zbirka dekoracije: od starih kipov in knjig pa do posode iz kitajske dinastije Ming, stare več kot pol tisočletja.

Lastnika sta nas navdušila s svojo ljubeznijo do starin in njuno zavzetostjo za ohranjanje stavbne dediščine in nadaljevanje gradbenih in bivanjskih tradicij. 

 

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA