Dve poletni nadlogi vas znata vsako noč in jutro spraviti v slabo voljo: to so komarji, ki vam brenčijo okoli ušes, in sonce, ki vas prezgodaj zbudi. Da boste v dan štartali naspani in dobre volje ter brez opikane kože, strokovnjaki priporočajo uporabo komarnikov in senčil za popolno zatemnitev sobe.

Možgani imajo radi temo

Raziskave kažejo, da imamo ljudje poleti veliko večje težave s spanjem kot v drugih delih leta. Razlogi so različni, po eni strani je v spalnici bolj vroč in zadušljiv zrak, ki ga marsikdaj ne preženeta niti zračneje niti uporaba klimatske naprave, po drugi strani pa nas moti tudi svetloba. Noči so krajše, jutranje sonce pokuka skozi okna že ob petih ali šestih zjutraj in ko nas žarki enkrat predramijo, težko zaspimo nazaj. Poleg tega so naši možgani narejeni tako, da spanec uravnavajo na podlagi svetlobe in teme. Hormoni spanja, ki vodijo v prijetno utrujenost, se namreč sprostijo šele, ko je dovolj temno, medtem ko se ob svetlobi aktivirajo hormoni, kot je adrenalin, in nam zavirajo željo po počitku.

Ste vedeli, da so možgani sposobni registrirati svetlobo tudi skozi zaprte veke med spanjem? Zato je zelo pomembno, da s senčili popolnoma zatemnite sobo, ko se odpravljate spat.

Ukrepi za zatemnitev spalnice

Najpomembnejši ukrep je zatemnitev spalnice oziroma zaščita svetlobe od zunaj. V svoji spalnici postavite senčila, ki učinkovito blokirajo svetlobo, pri VELUX-u denimo za strešna okna priporočajo uporabo notranjih senčil Siesta. Ta so na voljo v najrazličnejših barvah in vzorcih, ki se ujemajo z vsakim domom in prostorom, z njimi pa boste poskrbeli za prijetnejše bivanje v mansardi, ne glede na izbrani barvni odtenek.

Senčilo Siesta za popolno zatemnitev zastre vso svetlobo, zato je popolna izbira za spalnice in otroške sobe. Zasnovano je za popolno prileganje in enostavno montažo brez merjenja, obrezovanja ali rezanja. Izbirate lahko med belimi ali brušenimi aluminijastimi stranskimi vodili, pri čemer se bela popolnoma prilegajo belim strešnim oknom VELUX.

Kako senčilo upravljati? Čisto enostavno ga upravljate ročno ali s pomočjo posebne palice, če so okna na višini, ki vam ni dosegljiva. Lahko pa se pri nakupu odločite tudi za elektrificirana okna z upravljanjem preko brezžičnega stikala.

Na pomoč, komarji!

Pravite, da ste svetlobo ukrotili, vendar kljub temu ne morete mirno spati zaradi komarjev? Proti njim se lahko borite z raznimi mrežami, kupljenimi repelenti, domačim pripravki iz eteričnih olj, najbolj zanesljiva zaščita pa je ta, da komarjev enostavno ne spustite v svoj dom. Z drugimi besedami: namestite komarnike, ki so pri VELUX-u na voljo tudi za strešna okna.

Komarnik VELUX je popolna rešitev za kuhinje in spalnice, saj vam omogoča, da uživate v razgledu, svežem zraku ali med nočnim počitkom brez nadležnega mrčesa. Sodobnega belega dizajna in trpežne prosojne tkanine je enostaven za namestitev, upravljate pa ga lahko ročno ali s palico (kadar ne morete doseči vrha strešnega okna). Pritrjen je na zgornje ohišje okna in voden po stranskih vodilih, ki zagotavljajo gladko delovanje. Ko ni v uporabi, je priročno pospravljen v zgornjem ohišju.

Tako komarnike kot Siesta senčila lahko kombinirate z drugimi senčili VELUX, če zraven uvedete še kakšen dodaten poletni ukrep (predvsem skrb za hladen in svež zrak v spalnici), pa ste lahko prepričani, da bodo vaše noči prijetne, mirne ter da se boste zjutraj zbudili spočiti!

Sponzorirana vsebina