Hiša na Dolenjskem stoji na visoki parceli, s prelepim razgledom v dolino. Kljub poudarjenem razgledu pa nas že ob vhodu kot magnet pritegne velika, v črne perforirane panele oblečena stena. Le kaj skriva za seboj?

Arhitektki Marjetka Lužovec Hrvatin in Mateja Lužovec sta bili na prvi sestanek z naročnikom povabljeni, da bi zasnovali zunanjo okolico hiše. Zrisali sta tako čudovit projekt, da ju je naročnik v istem hipu najel še za projekt interierja ter celostno zunanjo podobo hiše.

Velikopoteznost naročnika pa se ni ustavila tu: arhitektkama je dal proste roke da hišo, sicer projekt drugega biroja, prilagodita njegovim potrebam in željam. Tako sta lahko podrli nekaj sten, prosto premikali inštalacije in ponovno premislili razporeditev prostorov.

Prva je padla stena, ki je ločevala stopnišče od bivalnega prostora. Namesto nje so tja postavili perforirane plošče iz črnega mediapana, ki v unikatno zasnovanem vzrocu prepuščajo svetlobo in nakazujejo povezanost prostorov. Ta panelna stena je hipoma postala središče hiše: ločuje dnevni prostor od stopnišča, nas vizualno popelje v nadstropje, in tam za seboj skriva skrivni prehod v spalnico.

Majhni detajli, velik učinek

Elegantna črna stena je določila oblikovno noto tudi za naprej. Poudarki v črni se namreč nadaljujejo po celotnem interierju, dopolnjujejo pa jih topli odtenki sivine. Monokromatsko paleto zmehčajo topel hrast in hladni poudarki v modri barvi.

Če so se vam oči ustavile na elegantnih tlakih, ni nič čudnega. Arhitektki povesta: “Posebnost hiše so 300 x 120 cm velike granitogres plošče, ki krasijo kopalnice in predprostor.”

Končno je bil izveden tudi projekt krajinske arhitekture z veliko pokrito teraso, letno kuhinjo, zunanjo savno, tušem in zunanjim bazenom. Na žalost na fotografijah ni viden, a ni težko uganiti, da je čudovit.

Arhitektki sta za interier osvojili prvo nagrado BravaCasa Design Awards 2015 za najlepši interier hiš v kategoriji nad 100 m2. “Na tekmovanju so sodelovali arhitekturni biroji celotne nekdanje Jugoslavije, strokovna žirija pa je izbirala anonimno, zato nama je ta nagrada še toliko bolj v ponos,” še zaključita avtorici.

Arhitekt za notranjo arhitekturo in interier ter krajinsko arhitekturo: Detajl in celota d.o.o. (Marjetka Lužovec Hrvatin, Mateja Lužovec)

Fotografije: Blaž Zupančič