Na področju bivanja na prostem so se bioklimatske pergole izkazale kot revolucionarna rešitev, ki združuje arhitekturno eleganco s funkcionalnostjo. Prednost tovrstnih pergol je njihova prilagodljivost na vremenske razmere, saj vas varujejo pred vročino, vetrom, dežjem in neželenimi pogledi. Predvsem pa lahko pod njimi bivanje zunaj podaljšate čez celo leto in si v njihovem zavetju uredite vse od jedilnice in bralnega kotička do letnega kina.

Kaj je bioklimatska pergola?

Bioklimatska pergola je dinamična zunanja konstrukcija, zasnovana tako, da se prilagaja vremenskim razmeram in optimizira zunanje udobje skozi vse leto. V nasprotju s tradicionalnimi pergolami, ki so statične, se bioklimatske različice ponašajo z nastavljivimi stranskimi senčili in strešnimi lamelami, ki z nagibanjem uravnavajo sončno svetlobo, temperaturo, prezračevanje in tako pod pergolo ustvarjajo idealno mikroklimo.

»Naše stranke povedo, da je sedeti pod bioklimatsko pergolo tako, kot bi sedeli pod drevesom: prijetno, saj zrak ves čas kroži,« pravijo pri podjetju Soltec, ki je znano po številnih rešitvah za bivanje na prostem, med drugim tudi po njihovi paradni bioklimatski pergoli.

Bioklimatska pergola Soltec je odlična rešitev za vse, ki želite ustvariti svež in prijeten dodaten bivalni prostor na svoji terasi ali vrtu. »Njena modularna zasnova omogoča individualno prilagojene velikosti in postavitve na še tako zahtevne lokacije. Čaka pa vas še velika izbira barv, stranski ZIP-roloji, drsni paneli v različnih izvedbah, steklene stene, vgrajene lučke, ogrevanje, zvočniki in celo po meri narejene ograje. Naša največja prednost je ravno v tem, da lahko z lastno ekipo inženirjev in z lastno proizvodnjo v Sloveniji izvedemo individualne prilagoditve, potrudimo pa se, da najdemo rešitve za še tako nenavadne želje.«

Bioklimatska pergola Soltec ima lahko razpon vse do osem metrov brez vmesnega stebra, s kombiniranjem več modulov pa lahko konstrukcija pokrije poljubne površine oziroma je individualno prilagojena vašemu objektu. »Bioklimatske pergole Soltec niso standardne, ampak imajo lahko različne oblike, poljubno število stebrov, lamele pa lahko namestimo pravokotno na zid ali vzporedno z njim. Vse to je odvisno tudi od usmerjenosti objekta in pergole glede na strani neba.«

Lamele so zasnovane tako, da delujejo podobno kot listi drevesa – zagotavljajo popolno ravnovesje zavetja in ambienta. Narejene so iz ekstrudiranega aluminija, so trpežne, vodoodporne ter prenesejo tudi veter in sneg. Lamele so nagibne, s čimer omogočijo prilagodljivost, da lahko svoj zunanji prostor oblikujete po svojih željah.

Uporabnost bioklimatskih pergol

Dejstvo je, da je bioklimatska pergola Soltecov osrednji izdelek, saj običajno predstavlja središče bivanja na prostem. Vendar je tu šele začetek zgodbe. Bioklimatsko pergolo lahko kombinirate z njihovim steklenim nadstreškom – glassportom –, da imate še več svetlobe, ali pa ji dodate še druge produkte in tako ustvarite edinstven zunanji prostor, ki vam daje priložnost za več življenja.

In kaj vse imate lahko pod bioklimatsko pergolo? Njihova vsestranska uporabnost ne pozna meja, saj ponuja nešteto možnosti za popestritev zunanjih prostorov:

1. Zunanja kuhinja in jedilnica: Spremenite svojo teraso v kulinarično zatočišče z namestitvijo zunanje kuhinje pod bioklimatsko pergolo. Z možnostjo nadzora sončne svetlobe in prezračevanja kuhanje in obedovanje na prostem postaneta čudovita izkušnja skozi vse leto. Soltec vas opremi z visokokakovostnimi zunanjimi kuhinjami, ki se popolnoma ujemajo s pergolo in tako ustvarjajo oazo kulinaričnega udobja.

2. Joga studio: Ne glede na to, ali prakticirate jogo ali meditacijo, miren ambient, ki ga ponuja bioklimatska pergola, poveča pomlajevalne učinke wellness aktivnosti na prostem.

3. Kotiček za kavo in branje: ustvarite prijeten kotiček za sprostitev in razmišljanje. Naj gre za mirno jutranjo kavo ali popoldne, potopljeno v knjigo, nastavljive lamele bioklimatske pergole zagotavljajo optimalno okolje za počitek.

4. Spa ob bazenu: v oazo na vrtu vnesite obmorski pridih. Poležavanje ob bazenu pod bioklimatsko pergolo spominja na dan na plaži.

5. Plesišče ali prostor za zabavo: Spremenite svoj zunanji prostor v živahno središče zabave. Z vgrajenimi zvočniki in prilagodljivimi možnostmi osvetlitve bioklimatska pergola predstavlja oder za nepozabna srečanja in živahne plesne zabave.

6. Pisarna: Kadar delate od doma, naj bo to v sproščujočem zunanjem okolju. S prilagodljivostjo uravnavanja temperature in sončne svetlobe bioklimatska pergola ponuja idealen delovni prostor, ki spodbuja produktivnost in ustvarjalnost.

7. Letni kino: Potopite se v čare kina na prostem. S platnom in projektorjem ali z zaslonom, nameščenim pod bioklimatsko pergolo, uživajte v filmskih večerih pod milim nebom, obkroženi s prijatelji in družino.

8. Ogrevana terasa: Če radi posedate zunaj ne glede na vreme, so terasa z zasteklitvijo in grelniki pravi tudi za jesensko peko kostanja ali čaj na svežem zraku.

Foto: Pexels

Lastniki bioklimatskih pergol so pri njihovi uporabi zelo domiselni in iznajdljivi. »Imamo recimo kupce, ki so s pergolo ustvarili tudi varno in spodbudno okolje za hišne ljubljenčke,« še povedo pri podjetju Soltec.

Z njihovimi pergolami boste svoj zunanji bivalni prostor res lahko oblikovali po svoji meri in prilagojeno sodobnemu načinu življenja. Lahko pa pergoli dodate še druge zunanje rešitve za še več udobja, na primer različne nadstreške (ALU, stekleni, zeleni), zunanje kuhinje, pametne smetarnike, senčila in dinamične fasade, ki jih prav tako dobite pri podjetju Soltec.

Več >>> www.soltec.si

Sponzorirana vsebina