Lastnik »konopljine« hišice na idilični lokaciji v srcu naravnega rezervata čeških Karpatov je velik ljubitelj narave in gozda. To dosledno izraža tudi njegov novi dom, o katerem je sanjal, še preden si je ustvaril družino.

Svoj čas je namreč živel »nomadsko« življenje. Zime je preživljal v mestu, poleti pa se je preselil v kočo svojih staršev, nedaleč od omenjene parcele, na kateri danes stoji njegova hiša. Ta se na čudovit način povezuje z okoliško naravo, z zasnovo tlorisa pa se lepo navezuje na njegove življenjske potrebe. V sklopu hiše je namreč tudi fotografska komora, v kateri lahko lastnik Ondřej v zimskih dneh razvija svoje fotografije.

Prav tako si je zaradi navezanosti na naravo želel pri gradnji uporabiti kar se da naravne in ekološke materiale. Projekt je zaupal arhitektki Lini Koníček Bellovičovi iz istoimenskega arhitekturnega ateljeja – Ateliér Lina Bellovičová. Slednja se je že v samem začetku spoprijela z zanimivim izzivom, saj na Češkem konoplja kot gradbeni material do takrat še ni bila uporabljena.

Preprosta gradnja

Kot danes pove sama, so se prvotne ovire razvile v dragoceno izkušnjo, s pridobljenim znanjem pa se je nad konopljo začela navduševati tudi sama. Gradnja s konopljo je namreč preprosta in graditelju omogoča, da svojo hišo zgradi skorajda sam. Konopljin beton ima odlične izolacijske lastnosti, mogoče ga je tudi reciklirati ter je odporen proti škodljivcem, ognju in plesni.

Hišo definirata perforiran konopljin beton in tanko leseno ostrešje, za katero se zdi, kot da lebdi nad težkim betonskim blokom. Zastekljen prostor med stenami predstavlja bivalni del hiše. Notranjost od okoliške narave ločujejo le velike zastekljene površine, ki bivalni prostor optično povečajo in uokvirijo slikovite poglede navzven.

Med stenami iz konopljinega betona je arhitektka oblikovala vhodni prostor, dve spalnici in kopalnico, v kleti so še tehnični prostori, fotografska komora in klubska soba.

Hišo obkroža velika terasa, ki jo pred vremenskimi vplivi ščiti strešni previs, kar lastnikom omogoča, da kar največ časa preživijo zunaj. Streha je prekrita z zelenjem, kar hišo še dodatno zlije z okolico, hkrati pa zagotavlja odlično izolativno oblogo.

Fotografije: BoysPlayNice