V mladem, a izkušenem biroju notranjega oblikovanja so pred časom zmagovalcu nagradne igre ponudili brezplačno svetovanje v projektu prenove interierja.

Biro Prostornina vodi notranja oblikovalka Nina Galič, ki ima za seboj že ogromno uspešno zaključenih projektov. Med njimi naj naštejemo vsaj kavarno LOKUS, poslovne prostore družbe Petrol oziroma ljubljansko stanovanje z moško noto, ki smo ga obiskali tudi v naši oddaji. Nina pravi, da v biroju skupaj z arhitetko Ano Jerše in notranjima oblikovalkama Živo Lutman in Tjašo Gerdej “ustvarjajo inovativne projekte, ki so praktični, imajo samosvojo noto in poosebljajo zgodbe naših naročnikov.”

Pred kratkim so na pomoč priskočile mlademu paru, ki je želel spremeniti notranjo opremo jedilnice in dnevne sobe v pred kratkim prenovljeni mansardi. Čeprav se na prvi pogled takšno svetovanje zdi nesmotrno – mansarda je bila namreč popolnoma prenovljena in na novo opremljena le pred nekaj leti – pa je projekt pritegnil pozornost notranjih oblikovalk.

V jedilnici, ki je bila neudobno stisnjena med stene in kuhinjski otok, je bilo okoli mize prostora le za tri ljudi, v dnevni sobi pa je kraljeval ogromen kavč, na katerega bi lahko par posedel prav vse, ki jih pozna. Prostor je zasedala tudi obilica mačjih igral. Par si – kljub številnim samostojnim razmislekom – enostavno ni znal sam organizirati bolj uravnoteženih bivalnih prostorov. V biroju Prostornina pa so zanju zasnovali premišljeno rešitev, ki z nekaj funkcijskimi premiki ustvari bolje izkoriščen družabni prostor.

Iz kuhinje se sprva predvidi odstranitev jedilnega kota, ki je zdaj ujet med steno in kuhinjski otok. Tu se sprosti površina za prijetnejši, barski kotiček: z majhnim pultom in nekaj barskimi stoli je kuhinji dodana prijetna zajtrkovalnica oziroma prostor za druženje gostov ob pripravi večerje.

Iz dnevne sobe se odstrani del prevelikega kavča, predvidi pa se tudi prostor za televizor. Ob prazno steno se umesti edini večji novi pohištveni kos – jedilni kotiček. Dolga, a ozka vgradna omara ponudi prostor za shranjevanje knjig, avdio-vizualne zbirke in dokumentov; vanjo pa je umeščena tudi udobna oblazinjena klop. Za večjo mizo se lahko posede kar šest obedovalcev.

Tudi domača mačka je dobila svoj kotiček: v skrajnem kotu omare so ji oblikovalke predvidele prav posebno mačje plezalo, po katerem se lahko povzpne vse do vrha in iz notranjosti omare, skozi okrogle izreze, nadzoruje dogajanje v dnevni sobi.

Da bi se stanovanje še dodatno pomladilo, so oblikovalke predlagale odstranitev obstoječe tapete in kamnite obloge ter vnos več mladostnih barv, rastlin in zanimivih tekstilnih dodatkov.

Preprost funkcionalni zasuk je ponudil enostavno rešitev vseh prostorskih težav, s katerimi se je soočal par. Ta projekt je tako še en v seriji dokazov, da so rešitve na dlani: le pri pravih strokovnjakih jih je potrebno poskati.

Interier: ProstorNINA