V slovenskih gospodinjstvih porabimo približno 80% energije za ogrevanje. Da bi prihranili to energijo, je potrebno poskrbeti za boljšo izolacijo stavb in marsikje za zamenjavo ogrevalnega sistema.

Ena od alternativnih metod ogrevanja je uporaba IR panelov. O njihovem delovanju in prednostih smo se pogovarjali s strokovnjakom za infrardeče panele, Alešem Babičem.

Infrardeči paneli so plošče, ki spreminjajo električno energijo v infrardeče valovanje. Le-to je sorodno sončni svetlobi in po nekaterih raziskavah celo deluje blagodejno na naše zdravje. Za namestitev panelov ne potrebujemo nobenih posebnih instalacij – dimnika, kotlovnice, razpeljave ipd. – temveč panel enostavno namestimo na steno ali strop in ga vklopimo v električno vtičnico.

Dovolj je, da je panel prižgan med tremi in šestimi urami dnevno, saj konstrukcija objekta in pohištvo vpijejo IR valovanje in ga postopoma oddajajo v prostor. Stroški ogrevanja so tako minimalni, kot je tudi investicija v takšen ogrevalni sistem.

Infrardeče panele je mogoče dobiti v številnih barvah in velikostih, od elegantnih do okrasnih, minimalističnih do celo takšnih, ki se bodo z vašo okolico prav neopazno zlili.

Več informacij o IR panelih lahko najdete na www.ekosen.si