Zelo verjetno je, da ta članek berete na prenosnem računalniku, tablici ali telefonu. In ko bo baterija napravi pošla, bodo vaše mesto na pisalni mizi, kuhinjskem pultu ali nočni omarici zasedli kabli, ki pa, priznajmo, niso ravno sinonim urejenosti in estetike. Načinov, kako jih skriti, poznamo že kar nekaj, tokrat predstavljamo tako imenovane polnilne predale.

USB reža ali običajna vtičnica?

Po raziskavah platforme Houzz o zadnjih trendih na področju bivanja ima že kar 52 odstotkov Američanov v svojem domu urejene električne postaje v predalu. Bodisi polnilne postaje za telefone, tablice, računalnike (torej z USB režami) bodisi standardne vtičnice, kamor se lahko priključi male kuhinjske aparate, fen in podobne električne pripomočke. Ko boste torej načrtovali takšen polnilni predal zase, razmislite, kakšne vtičnice boste potrebovali, predvsem pa izberite takšne z vgrajenim termostatom, ki zazna pregrevanje in se avtomatično izključi, če na to pozabite sami.

Število naprav

Naslednji razmislek naj bo namenjen temu, za koliko naprav potrebujete prostora. V povprečno veliki družina se lahko zgodi, da bodo hkrati potrebovali polnjenje štirje mobilni telefoni in še eden ali dva prenosna/tablična računalnika, torej naj ima polnila postaja vsaj 4 do 6 USB rež, sam predal pa naj bo širok vsaj 40 cm. Ni potrebno, da je zelo globok, saj so telefoni, tablice in prenosni računalniki tanki, kot tudi ni potrebno, da ima zelo veliko nosilnost (povprečno zmogljiv predal popolnoma zadošča).

Izbira lokacije

Kje je najboljša lokacija za polnilni predal? Večina ljudi ima polnilno postajo kar v kuhinji, kjer družinski člani odlagajo telefone, ključe, berejo pošto in nasploh preživljajo največ časa. Predal prispeva k bolj urejenemu prostoru, kabli se ne vlečejo po delovni površini ali pod mizami in je nasploh sam prostor bolje organiziran. Razmišljate pa tudi izven kuhinje: lahko je to eden od predalov v domači pisarni, kopalnica, predsoba, morda celo spalnica, čeprav je v resnici odsvetovano, da se elektronske naprave nahajajo v bližini postelje, saj so motilci počitka.  

Pozor v kopalnici!

Polnilni predal v kopalnici je lahko idealna shramba za sušilnik, kodralnik, likalnik las, depilator, strižnik in podobne naprave, ki potrebujejo električno napajanje. Paziti je le treba, da za prostore z večjo vlažnostjo in prisotnostjo vode v bližini, izberete ustrezno varovane vtičnice in da vgradnjo prepustite strokovnjakom. Takšen predal se pogosto odpira in zapira in električne komponente iz najbližje nespecializirane trgovine verjetno ne ustrezajo vsem zahtevam in obremenitvam.

Dodajte pregrade

Uporaba polnilnega predala bo še lažja in prijetnejša, če boste za piko na i uporabili tudi organizator(je) vsebine. Tako boste lahko ločeno shranjevali kable, elektronske pripomočke, slušalke in podobno, vsebina predala bo tudi bolj pregledna, v njej boste lažje vzdrževali red, čistočo. Kupite organizatorje v različnih velikostih in tako še boje izkoristite prostor, ki je na voljo.

Fotografije: Pinterest