Baročna palača na Mestnem trgu 10, z enkratnim notranjim atrijem in čudovitimi kamnitimi detajli, je bila v procesu oživljanja stare Ljubljane kot da pozabljena. Pred štirimi leti, ko so bile prenovljene že vse njene sosede, pa so skupaj stopili stavbni lastniki, Mestna občina Ljubljana in Zavod za varstvo kulturne dediščine ter pričeli z obsežno prenovo. Poleg zgodovinsko zaščitenih skupnih delov stavbe (fasad, stopnišča, hodnikov in notranjega atrija) so se v istem času prenovila tudi številna lastniška stanovanja.

Na podstrešju palače na Mestnem trgu, visoko nad vrvežem prestolnice, si je stanovanje kupil profesorski par. K prenovi sta povabila oblikovalko Jade van Baaren. “Že na prvem obisku smo vedeli, da bo prenova tako starega stanovanja zahtevna. Hkrati pa sta imela naročnika tudi svoje želje,” pove Jade, ki je izkoristila vsak kotiček podstrešja in za zakonca ustvarila stanovanje z dvema spalnicama in kopalnicama.

Stanje pred prenovo

Stanovanje je razdeljeno na dva dela: na velik večnamenski prostor, ki se odpira na notranji atrij palače, ter na spalnice, umeščene pod strmo streho. “Zaradi zgodovinske vrednosti stavbe nismo smeli spreminjati oblike strehe, hkrati nam je bil v napoto velik dimnik, ki je še vedno v uporabi,” se začetnih dilem, kako opremiti nizke podstrešne sobice, spominja oblikovalka. A ji je uspelo: pod strmo streho je umestila spalnični ensuite ter otroško sobo z lastno kopalnico.

Glavni poudarek pa je na skupnem prostoru. Takoj nam v oči pade klasično modra kuhinja. “Naročnika sta razgledana profesorja, ki sta dosti prepotovala. Njun okus je zelo eklektičen, hkrati pa imata rada tople in žive barve. Nič srebra, bele ali črne: le toplina in humor,” je navdušena oblikovalka. Modrino kuhinje, oblikovano v brezčasnem klasičnem slogu, dopolnjuje otok, ki hkrati služi kot jedilna miza. “Zaradi prostorske stiske smo morali združevati funkcije,” komentira Jade. “Naročnika sta ljubitelja dobre hrane in rada gostita prijatelje. Delovna površina otoka je izdelana iz recikliranega lesa, ki takoj pritegne pozornost. Če k temu dodamo še drzne barve in samo velikost kuhinje, pa le-ta gotovo postane centralna točka prostora.”

Ob kuhinji je še dnevni kotiček, kjer gorčična sedežna garnitura lepo uravnoteži temno modro kuhinjo; družbo pa ji delajo udobni naslanjači in kavne mizice s kovinskim podnožjem. Marsikdo ne bo opazil skritega regala, vgrajenega v steno in zakamufliranega s stenskimi letvami. V tej lažni steni lahko najdemo skrito televizijo, dodatno shrambo; nenazadnje je oblikovalka vanjo skrila tudi bojler.

Jade je želela stanovanje opremiti v slogu, ki bi odražal ljubezen lastnikov do potovanj: s kosi iz različnih obdobij ter geografskih in kulturnih prostorov. “V večjih mestih so sejmi vintage pohištva nekaj vsakdanjega in tam se najdejo številni kosi, ki dajo stanovanju poseben karakter. V Sloveniji pa tega ni. Nekaj umetnin sta kupila lastnika sama, jaz pa sem sodelovala z dobavitelji iz celotne Evrope. Skupaj smo našli nekaj zanimivih kosov,” pove oblikovalka.

Poleg toplih materialov, drznih barv in vintage pohištva pa stanovanje v celoto povežejo tudi nepogrešljiva svetila. “Rada investiram v lepa svetila s karakterjem, saj odlično povežejo prostor. V tem primeru smo sobe opremili z različnimi svetili, hkrati pa smo se držali zastavljene rdeče niti in vsa svetila nabavili v topli kovini – medenini in zlatu.”

Interier: JVB Design Works

Fotografije: Vida Dimovska