Vrtovi so pogosto naši poskusi približati se naravi. Največkrat so to nekakšni otočki, ki z množico rastlin po naši izbiri že na daleč izstopajo iz okolice. Strokovnjaki za oblikovanje vrtov pa poskušajo vrt povezati z okoliško naravo. Vrt v Svetem Duhu pri Škofji Loki je odličen primer, kako se vrt staplja z naravo, ki ga obdaja.

Krajinska arhitektka Sara Peternel je pri umeščanju vrta upoštevala pomembno dejstvo, da 800 kvadratnih metrov velika posest leži na robu Sorškega polja. Hiša je sicer postavljena v smeri sever-jug, vendar je krajinarka bivalni vrt prav zaradi razgleda obrnila proti severovzhodu, vzhodu in jugovzhodu. Tako lahko domači vseskozi uživajo v pogledu na Sorško polje.

Glavni del načrtovanega vrta leži pred hišo, ujet med opornim zidom proti sosedu in prednjo fasado. Prostor je bilo treba členiti in navidezno zmanjšati, kar so dosegli s kombinacijo brušenega betona in rdečih porfirnih kock, ki dolgo površino navidezno skrajšajo in obiskovalce potegnejo na vrt in do hišnega vhoda. Tla prekrivajo velike plošče iz brušenega betona, ki ležijo nekoliko cik-cak, kar vnaša igrivost. Plošče prekinjajo poteze iz omenjenih rdeče-rjavih kock, celoto pa mehčajo domiselne zasaditve trajnic in nižjih grmovnic.

MED UREJANJEM

Pravokotne oblike betonskih plošč in kockastih povezav na sredini, tik pred hišnim vhodom, razbije krožni element iz enakih porfirnih kock, ob katerem stoji klop, namenjena posedanju z obiskovalci ali odlaganju vsega, kar prinesejo domači.

Vsi deli okolice nove hiše imajo svojo vlogo. Parkirišče je tlakovano z granitnimi kockami in povezano z zgoraj opisanim delom vrta pred hišnim vhodom. Na nasprotnem koncu hiše leži prehod k pomožnemu objektu, ki je namenjen shranjevanju vsega, kar pripada vrtu, pa tudi zelenjavni vrtiček. Bivalni vrt ponuja teraso, rastline v posodah, kamin in savno, prehod k odprtemu polju pa povezuje trata z drevjem.

Vrt ni ograjen, od okolice ga deloma ločuje le ozelenjen oporni zid, ki je omogočil oblikovanje ravnega bivalnega vrta. Odsotnost ograje seveda omogoča dostop divjim in rejnim živalim. Tako se je že zgodilo, da je vrt obiskala sosedova telica in preizkusila užitnost modro cvetočih kadulj.

Kot pravi krajinarka Sara Peternel, je glavna odlika tega vrta »sposojeni pogled na travnik Sorškega polja«.

Fotografije: Sara Peternel