Letos se bomo izognili obisku trgovin in vso velikonočno dekoracijo izdelali kar sami - iz naravnih in recikliranih materialov.

Kot veleva tradicija, bomo začeli s prihi. Letos jih bomo barvali s tistimi naravnimi barvili, ki jih pač imamo pri roki: s čebulnimi olupki, rdečo peso, kurkumo, borovnicami, čilijem, špinačo, kavo … Pred barvanjem bomo na njih z voščenko nanesli nežne vzorce; ali pa jih bomo tradicionalno ovili v cvetje, ki bo na jajcu med barvanjem pustilo odtis.

Tudi brez venčka ne bo šlo. Nekaj spihanih in pobarvanih jajc bomo nežno vpletli med leskove ali vrbove šibe in jim dodali nekaj zanimivega zelenja, ki ga bomo nabrali na sprehodu.

Letos kljub pandemiji ne bomo zanemarili obdarovanja s pirhi. Vaše bližnje sosede lahko na pragu počaka doma izdelana košarica v obliki gnezda (potrebujete le nekaj pobarvanega časopisnega papirja in lepila), napolnjena z lepimi željami in zvrhano mero pirhov.

S pogrinjkom tokrat ne bomo pretiravali. Lep, bel prt in nekaj svežega zelenja; naravni materiali, sadje in lep porcelan bodo že dovolj. Seveda bomo mizo obložili z dobrotami, ki jim ni para – domačo potico, jajci in šunko -, a tokrat bo gostija skromna, poudarek pa bo na majhnih radostih.

Poseben okras, ki lahko na jedilni mizi ostane cele praznike, je steklena posoda, napolnjena s pirhi in sveže nabranimi mačicami.

Če imate doma otroke, pa se lahko lotite tudi številnih ustvarjalnih del iz recikliranega materiala: na zgornji fotografiji so prikazani lončki za rože, izdelani iz spodnjega dela plastenke; na spodnji fotografiji pa so miniaturne košarice, izdelane iz kartonske embalaže za jajca. 

Pa vesele praznike!

Fotografije: Pinterest