V neposredni bližini zimskega letovišča Harrachov, na mestu stare dotrajane koče, je zrasla nova. Skoraj identična kopija. Počitniška hišica z razgledi na gorovji Jizera in Krkonoše na Češkem je delo družinskega podjetja Projectica, ki si je prizadevalo ustvariti objekt, skladen s stavbarsko dediščino območja.

Novozgrajena koča s svojo podobo močno spominja na staro družinsko kočo, ki je poprej stala na tem mestu. Na njeni fasadi je mogoče opaziti elemente tradicionalne jizerske arhitekture. Od lesene fasade do skodlaste kritine iz lokalnih skodel in dvoslojnih oken, ki se zgledujejo po lokalni stavbarski dediščini.

»Glavna ideja je bila najti edinstven kraj za sprostitev, pri čemer bi se naše življenje malce upočasnilo in nam omogočilo dragocen čas za preživljanje z družino in prijatelji ter uživanje v lepotah okoliške narave,« povedo lastniki, ki so se na prvi pogled zaljubili v lokacijo in značaj obstoječega objekta. Z lastnico, ki je v stari koči dolgo časa živela, so še danes v stiku in se z veseljem oglasi na obisku. Tudi s pomočjo njenih spominov je nastala koča, ki združuje izvor, tradicijo in lokalen značaj z načinom življenja novih lastnikov.

Novonastala koča združuje ljubezen do minimalizma in tipično atmosfero gorske koče. Notranja razporeditev prostorov posnema prvotno kočo. V pritličju je prostoren dnevni prostor z lončeno pečjo in z veliko zastekljeno odprtino, ki jo je mogoče ob prijetnem vremenu v celoti odpreti. Kuhinja je ločena od bivalnega dela, umeščena na vzhodni del objekta. Tu družina počitnice začenja z okusnim zajtrkom, poleg tega pa premišljeno umeščene kuhinjske površine ponujajo dovolj prostora za ustvarjanje tudi bolj zapletenih obrokov. Objekt ima tudi dve ločeni kopalnici, v zgornjem nadstropju pa dve spalnici, v katerih lahko prespi do 8 oseb.

Tudi pri izbiri pohištva so se naslonili na harmoničen odnos med sedanjostjo in preteklostjo. S premišljenim izborom so izbrali več različnih vrst in odtenkov lesa in kovine, vse skupaj pa povezali z vizijo toplih oranžnih dodatkov v prostoru. Pohištvo je zasnovano v preprostih oblikah in iz visokokakovostnih materialov. Nekaj kosov so po meri izdelali v bližnji mizarski delavnici, spet drugi so vintage iz druge roke, ki so jih z nekaj spretnosti kar sami obnovili.

  • Avtor: Projectica
  • Interier: Denisa Strmiskova Studio
  • Lokacija: Kořenov
  • Začetek projekta: 2022
  • Zaključek projekta: 2023
  • Uporabna površina: 150 m²

Fotografije: Kubicek.Studio