Slovenska blagovna znamka Florideja počasi zavzema balkone in stene vse tja do Amerike. O nastanku in uporabnosti tega vsestranskega pripomočka za urbane vrtičkarje smo govorili s Tilnom Uletom.

‘Pozelenite – pa ne od zavisti!’ se glasi eden od Floridejinih simpatičnih sloganov, s katerimi Neli Štrukelj in Tilen Ule nagovarjata urbane ljubitelje zelenja. Praktične, prenosljive vrečke iz filca in odpadnih cerad, v katere lahko posadimo skoraj katerokoli rastlinico, sta na trg poslala leta 2014 in od takrat razveseljujeta urbane vrtnarje po celem svetu.

S Tilnom, ki o vrtnarskem hobiju, ki je prerasel v posel (in obratno) govori z neverjetnim žarom, smo spregovorili o prednostih in slabostih urbanega vrtnarjenja v Floridejinih žepkih.

Vrtičkarska mrzlica se zadnja leta vse bolj širi tudi na urbana območja – terase, balkone, lončnice, pa tudi na stene: prednosti domače zelenjave, svežih začimb in cvetočih trajnic pri pripravi jedi in splošnem blagostanju ljudi so očitne. Florideja k mrzlici prispeva s svojimi simpatičnimi žepki, v katere lahko posadimo tako sobne rastline, kot tudi začimbe in dišavnice. Pa bi v žepku uspevala tudi majhna glava solate?

V to sem popolnoma prepričan! Midva sva sicer obsedena z raznovrstnimi zelišči, še posebej meto (dve sezoni zapored je skoraj vse leto v žepkih odganjalo vsaj 12 različic), najbližje solati pa sva bila dosedaj z borečom, dišavnico, ki po rasti in videzu spominja na solato. To sezono pa bo v navpičnih vrtičkih na terasi in vrtnem zidu gotovo poganjala rukola, ki bo v glavnem veselo končala v zdravih zelenih smutijih ali skledi z drugimi solatnicami, pa še za kakšno listnato ali glavnato solato se bo našel žepek ali dva. Solate bodo v žepkih tudi bolj varne pred polži, kar je zelo praktično, na doseg roke brez sklanjanja pa bo tudi gojenje in rezanje.
Lahko pa se še na hitro považim, da nama je v žepkih prav lepo uspel mali grmičasti paradižnik češnjevec, ki ga tisto sezono celo ni pobrala trdovratna zoprna plesen in je bogato obrodil!

Poleg tega, da v žepkih gojimo užitne rastline, pa je s Floridejo prelepa tudi na preprost način ozelenjena stena. Bi nam zaupala preprost DIY načrt za postavitev zelene stene?

Najbolj košato in barvno buhtečo zeleno steno sva sestavila iz enajstih trojnih vertikalnih žepkov, torej sva imela na steni najine male dnevne sobe kar 33 rastlin. Ker sva drzno zasadila zelo raznoliko “džunglo”, v kateri je bilo precej cvetočih rastlin, sva jih več kot polovico po nekaj tednih presadila v žepke na zunanje vertikalne površine, na balkon in teraso, v sobi je bilo namreč premalo svetlobe. O najbolj neproblematičnih in preizkušenih sobnih rastlinah za v žepke pa je za radovedneže kot nalašč blog na Floridejini spletni strani – med nezahtevne zelene lepotice, ki so must have za vsakega nadobudnega vertikalnega vrtičkarja naprimer spadata pisana mavrina in živikasta kosmuljka, ki sta povrhu še odlični čistilki zraka v zaprtih prostorih.

Rastlino je moč posaditi neposredno v žepek, ki je proti steni in tlom zaščiten z reciklirano cerado tovornih vozil. Kako pa je z zalivanjem?

Kamionsko cerado sva uporabljala na začetku, pa se je izkazala za predebelo, preveč robustno, pa še preveč vode in časa je šlo za čiščenje, to je bila dobesedno odpadna cerada, ki sva jo vlekla iz prašnih skladovnic in blatnih parkirišč. Zdaj uporabljava škart plakatno cerado, ki nama jo prijazno odstopijo v raznih print shopih in tiskarnah in tako ne gre v smeti. Cerada je toplotno zvarjena in tvori popolnoma vodotesno dno žepka, ki drži okoli 2 decilitra tekočine. Pri zalivanju se večinoma držimo načela manj je več, ker je tako boljše predvsem za rastlino (žejni rastlini vodo vedno lahko dolijemo in si bo hitro opomogla, tudi če je že precej ovenela, preveč in predolgo namočena zemlja pa je hitro idealno okolje za razvoj plesni in gnilobe ter skoraj gotov propad rastline) kot tudi za garantirano vodotesnost žepka. Da pa koreninski sistem vseeno lahko “diha”, poskrbi najprej poseben material Tyvek (prepušča zrak in je hkrati popolnoma vodoneprepusten), s katerim je zaščitena sprednja stran žepka ter izredno vpojen “jezik” iz filca na zadnji notranji strani žepka, ki sega do dna žepka in pije odvečno tekočino, ki jo suha zemlja potem veže nase.
Za lažje presajanje, večjo čistočo in nasploh še bolj praktično in prijazno uporabo pa so žepkom sedaj priložene tudi žepnice iz tanjšega filca in Tyveka, ki še dodatno ščitijo pred umazanijo in povečajo vodonosnost žepka.

Če žepek uporabljamo v kuhinji, se najbrž kmalu zgodi, da se umaže ali navda z neprijetnimi vonjavami: ga je moč oprati v pralnem stroju?

Glede na ekološko vprašljivost predelave plastike v recikliran filc in neželene lastnosti naravnega, volnenega filca (krčenje, raztezanje, možno plesnenje..), sva se odločila poliestrski filc nabavljati kar pri slovenskem proizvajalcu. Material je trpežen, stabilen, ne plesni in ne gnije in je tako primeren za notranjo in zunanjo uporabo. Tak filc tudi ne vpija vonjav: po stanovanju imava ponavadi kar nekaj žepkov, ki kljub skoraj vsakodnevni kuhi ne oddajajo neprijetnih arom. Tudi drugače se pri uporabi v notranjih prostorih žepek skoraj ne umaže, če vsaj približno pazimo pri presajanju, zalivanju ipd. Če pa se vseeno zgodi, da se žepek sčasoma zamaže, ga brez problema lahko damo v pralni stroj. Žepki so testirani na najdaljšem programu za bombaž, na 90°C in najhitrejši centrifugi – to je bil res ultimativni test vzdržljivosti, pri katerem so se uspešno ohranile vse lastnosti žepka, rahlo se je scufal le filc in zmečkala cerada. Pred pranjem pa žepek le dobro otresemo morebitnih ostankov zemlje ali rastlinskih delov. Prav tako so pralne tudi prej omenjene žepnice.

Neli je sicer modna oblikovalka, ki vodi uspešno blagovno znamko Nelizabeta. Kako sta se lotila ustvarjanja tega vsestranskega dodatka za dom? Je bil vzrok lasten naredi-sam projekt, ki je vodil v dobro poslovno idejo?

Ideja se je pojavila slučajno, ker se je ravno v tistem času (začetek 2014) pojem vertikalnega vrtnarjenja začel “prijemati” tudi v Sloveniji. Neli je tako hitro prišla do logičnega zaključka, da bo to moj posel, ker sem takrat ravno iskal službo, ostalo pa je zgodovina (smeh)! Je pa res, da je ona razvila izdelek in Florideji dala zagon, saj ima ogromno tehničnega znanja in je neizčrpno konstanten vir inovativnih domislic in prebliskov, ki jih uspešno realizira in materializira, kar se absolutno akumulira v njeni Nelizabeti.
Sva pa postala oba (jaz še malo bolj fanatično) ravno zaradi Florideje nepoboljšljiva zaljubljenca v sveže zelenje, rastlinje, zeliščarstvo in seveda vertikalno vrtnarjenje!

Florideja, zdaj že uveljavljena blagovna znamka, svoje produkte prodaja po vsem svetu. Kje vse že urbano vrtnarijo s pomočjo vajinih žepkov?

Največ Floridejinih žepkov je šlo v ZDA, Avstrijo, Veliko Britanijo, nekaj pa tudi v Nemčijo, Francijo, Belgijo, na Švedsko, Kitajsko, tudi na Hrvaškem se najde kakšen najin žepek. So pa to vseeno še zelo skromne količine, zaenkrat še prelahko slediva naročilom in delava na tem, da bi se to zelo kmalu prestavilo v višjo prestavo, recimo že to pomlad.

Gotovo dobita tudi veliko pozitivnih odzivov in pozorno spremljata, kako vajini kupci žepek uporabljajo: katera pa je bila najbolj genialna, uporabna in presenetljiva uporaba, ki sta jo zasledila do zdaj?

Glede na to, da so stranke kar precej žepkov kupile za darilo nekomu drugemu, srčno upam, da je bilo sprejeto, če že ne kot genialno, pa vsaj kot uporabno in tudi uporabljeno presenečenje.

Vse možne načine uporabe Floridejinih žepkov si lahko ogledate v spodnji galeriji. Če vas bo po tem prijelo, da bi si ustvarili bujno zeleno steno ali pa vzgojili domačo meto, hkrati pa še spodbujali domače oblikovalce, vas skupaj s Tilnom vabimo, da čimprej odklikate na Floridejino spletišče.