V novem naselju sodobnih enodružinskih hiš je sredi Miklavža na Dravskem polju zaživela razgibana hiša za mlado 3-člansko družino. Na dobrih 160 m2 v mirnem okolju dravske doline je arhitekturni biro LUX-A zasnoval interier, ki združuje pravo ravnovesje kontrastov, topline in minimalizma. In kar je najpomembnejše, arhitektura izraža eleganco in nikakor ne pozabi na funkcionalnost bivanja.

Prve želje naročnikov in arhitektov so se hitro povezale v rezultat arhitekturnih kontrastov. Igre kontrastov med temnim in svetlim, med odprtim in zaprtim, kovinskim in lesenim ter ne nazadnje med eleganco in toplino so postale pristen dom za 3-člansko družino. »Želeli so si funkcionalnosti oblikovanja, hkrati pa ne preveč prazen, prečiščen prostor. Niso se bali uporabe različnih materialov in drugačnosti,« pripovedujejo arhitekti.

Bistven povezovalni element, tako arhitekturni kot funkcionalni, so vsekakor stopnice. Betonska konstrukcija se stika s kovano ograjo, ki ustvarja močno ritmiko in se iz pritličja neprekinjeno nadaljuje do nadstropja. Prostor pod stopnicami, kjer so za nastopne ploskve uporabili tudi hrastov les, so arhitekti želeli čim bolj izkoristiti. Zasnovali so vgradno omaro z razgibanimi nišami, ki v 60 cm globine ponuja veliko prostora za shranjevanje, vanjo sta integrirana tudi vinska vitrina in manjši mini bar.

V pritličju so predsoba, utility, toaleta za goste, pisarna in velik dnevnobivalni prostor, ki se razprostira do velike terase in izhoda na zelenico. Nadstropje je namenjeno spalnim prostorom: dvema otroškima sobama, kopalnici za otroke ter spalnici z garderobno sobo in lastno kopalnico. Kljub vizualno dinamičnemu interierju s preseki gorčično rumenih odtenkov in umetniški sliki mariborskega slikarja Zvonka Bartoka pa tloris sledi funkcionalnosti in ne le estetiki. Gibanje po pritličju je sproščeno, prostorno in prav nič utesnjeno.

V kuhinjsko-jedilniškem delu so arhitekti želeli ustvariti nasprotje svetlejši dnevni sobi. Kuhinja si drzne presenetiti s črnino, nato pa globino poudari s toplo leseno poglobitvijo. »Posebnost je kuhinjski otok, ki ima prirezane stranske stranice pod kotom. Naročniki so si želeli nekaj drugačnega, vendar kljub vsemu funkcionalnega. Nastal je geometrijsko zanimiv otok, na podlagi katerega smo nato zasnovali tudi geometrijski vzorec v keramiki TV-stene na drugem koncu dnevnobivalnega prostora,« so še zaupali arhitekti.

Naročniki so si želeli talnih površin, ki bi bile preproste za vzdrževanje in sproščen življenjski slog družine. V pritličju so v večini prostorov arhitekti izbrali keramiko, ki svoje platno prelije vse do zadnje stene v dnevni sobi in vizualno uspešno deluje kot celota.

Zasnova večje kopalnice za starša ustvarja brezčasno protiutež med svetlim marmorjem in črnimi ploščicami v optiki ribje kosti, ki spominja na angleške metro ploščice v visokem sijaju. V arhitekturnem biroju so za element presenečenja dodali kopalniške armature v bakrenem videzu: »S tem smo stenam dodali vzorec in barvo, ne da bi prostor prenasitili.«

Pri snovanju manjše kopalnice, kjer so arhitekti nadaljevali slog metro ploščic v beli barvi, niso pozabili na igrivost. Ta kopalnica je namenjena otrokom, zato so presenetili z izbiro ploščic v optiki teraca v belo-sivo-mareličnih tonih, ki služi kot talna in stenska obloga ter ljubko kopalnico zaključi v brezšivnem efektu.

Bivalni prostori odkrivajo raznolike plasti dinamičnosti družine, ki potrebuje dovolj svobode za gibanje in dovolj prostora za shranjevanje, a s prepletom nasprotij velikopotezno prepleta arhitekturne rešitve za prijetno in kakovostno bivanje.

Arhitektura: LUX-A arhitekturni biro

Fotografije: Andraž Kramberger