Studio POKE je ljubljanski studio za notranje oblikovanje in vizualno komunikacijo. Mlad kolektiv se z vsakim izzivom spopade z enako mero pozornosti in ljubezni, rezulatati pa so jasni, iskrivi in mladostni. Prav takšna je njihova idejna zasnova za novo jedilnico, ki bo v kratkem zamenjala temen, skoraj pol stoletja star obedovalni kotiček v hiši iz 70. let.

Oh, ta sedemdeseta! Interierji slovenske socialistične arhitekture še danes ohranjajo takrat moderno, danes pa zelo zastarano podobo, prenapolnjeno s temnim lesom, zamolklimi potiski in sintetičnimi materiali. Tako zamrznjena v času je bila skromna jedilnica hiše, s katero so se na željo naročnikov spopadla dekleta iz studia POKE. “Prvotni problemi te jedilnice so mešanje različnih lesov v enem prostoru, monotona barvna paleta in zastarel dizajn. Prav tako jedilnica deluje zelo temno kljub temu, da je obdana z velikimi okni,” pove oblikovalka Petra Božič.

Stanje pred prenovo. Fotografija: arhiv avtorjev

Seveda v enem zamahu ni šlo: oblikovalke so predvidele prenovo od tal do stropa. Kako so ustvarile sodoben in zračen obedovalni kotiček, preberite v izseku iz njihovega oblikovalskega dnevnika.

Da bi osvežili prostor, smo proces notranjega oblikovanja začeli z izbiro svetle barvne palete z rahlimi barvnimi poudarki, ki so vidni predvsem na rastlinah in dekorju. Zastarel vinil smo zamenjali s svetlim parketom in (kar se ponavadi pri opremljanju pozabi) dodali tudi malo višje in elegantne talne letvice. S tem majhnim detajlom smo prostor ‘uokvirili’ in ga naredili elegantnejšega. Odstranili smo vse lesene obloge, stenske in stropne. Temna okna smo pobarvali na belo in jim dodali zavese v mešanici lanu in bombaža. Zavese smo izbrali v natur barvi, ki še vedno v jedilnico spustijo dovolj naravne svetlobe in so lahke, tako da ne obtežijo tega majhnega prostora.

Referenčni primeri opreme jedilnice, na kateri je bila nato izbrana prikazana barvna in materialna paleta

Prvotno klop smo odstranili in jo ohranili samo na zadnji steni. To steno smo tudi izbrali za glavno steno – kar pomeni, da je največji fokus, ko vstopimo v jedilnico, na njej. Klop smo oblazinili in dodali hrbtišče ter okrasne blazine. Okrasne blazine v prostor vnesejo teksturo in dodatne barvne poudarke ter seveda udobje. Nad klopjo smo dodali nekaj ilustracij, ki poživijo prostor. Da ilustracij ne bi zastrli s stropno lučjo, smo ravno v ta namen izbrali stekleno luč.

Zamenjali smo zastarelo leseno mizo in izbrali belo z zanimivim podnožjem, kar v prostor prinese dodatno razgibanost. Nove stole pa smo izbrali v podobnem sveltem lesu, kot je nov parket, da se izognemu prvotni napaki v interierju.

Vizualizacija stanja po prenovi

Po takši prenovi interier na novo zadiha in vidimo ga lahko v čisto drugačni podobi.

Interier: Studio POKE