Vrt Zahostnik – bujen zeleni svet

V Vnanjih Goricah pri Ljubljani leži vrt, ki ga je njegov lastnik, prof. dr. Maksimiljan Sterle, načrtno zasajeval skoraj pol stoletja, pri tem pa ustvaril enkratno zavetje zase in svoje rastline.

0

Če se peljete po cesti iz Ljubljane proti vasem na robu Ljubljanskega barja, vrta Zahostnik niti ne boste opazili. Leži za ograjo in nizom dreves, čeprav tik ob prometnici. Ko pa obiskovalec vstopi, se znajde v čudovitem zelenem svetu, ki ga je upokojeni profesor Sterle ustvaril najprej zase, s časom pa ga je odprl tudi za ljubitelje lepih vrtov.

Na približno 2.000 m2 velikem zemljišču je najprej zbral največjo zbirko perunik pri nas, potem pa jim je počasi dodajal druge trajnice, izbrane grmovnice in manjša drevesa.

“Začetna zbirateljska vnema je prerasla v en čisto drug odnos do rastlin, kjer jim poskušam iskati ustrezne partnerje, s katerimi bi rasle v sožitju ter hkrati ustvarjati vrt, ki bi bil zanimiv od najzgodnejše pomladi do pozne jeseni, morda tudi na zimo,” pove naš gostitelj.

Prejšnji članekStanovanje v kavarniškem stilu
Naslednji članekOgrejte dom s pomočjo IR panelov
Avatar photo
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.