Med slovenskimi ustvarjalci je mogoče opaziti kopico mladih, katerih dela kar pokajo od inovativnosti in kreative. V oči nam je padla sedmerica slovenskih ustvarjalk, ki svoj talent vdihujejo tudi v čudovite printe in ilustrativne podobe. Ti so kot nalašč tudi za praznična darila, saj ni lepšega, kot podariti nekaj, s čimer lahko okrasimo dom. Nekaj, kar nam ob še tako turobnem vremenu nariše nasmešek na obraz.

Grafična dela slovenskih oblikovalk so čudovit poklon skozi vse leto, saj njihove podobe popestrijo izgled naših domovanj in jim dodajo kanček unikatnosti. Izbrali smo sedem slovenskih kreativk, ki se predstavljajo skozi najrazličnejše tehnike in motive, zato lahko prav vsak najde tisto, ki mu je po stilu najbolj pri srcu.

Vida Igličar

Vsestransko nadarjena ilustratorka in grafična oblikovalka Vida Igličar je svoje znanje pilila na Otoku, ob vrnitvi v Slovenijo pa tudi kot art direktorica v priznani oglaševalski agenciji. Poleg vrste odličnih projektov Vida ustvarja tudi prefinjene in nežne ilustracije, najnovejše je izdelala v sodelovanju z butično cvetličarno Sanjski šopek. Ilustracije slavijo ljubezen, cvetje in lepoto, primerne pa so za vse vrste priložnosti in pozornosti, saj nas opominjajo, naj se ustavimo in občudujemo lepoto in ljubezen, ki nas obdajata.

Klavdija Zupanc

Klavdija Zupanc je po izobrazbi slikarka, ki je znanje pridobivala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Svoje izdelke je sprva predstavila pod zgodbo Ustvarjeno na podstrešju, saj si je prav pod streho stare domače hišice uredila svoj prvi atelje. Ta je kmalu prerastel prvotno začrtane okvire, Klavdija pa svoje umetniške grafike in navihane ilustracije danes predstavlja pod svojim imenom. Za svoje umetniško izražanje uporablja predvsem linorez, jedkalnico in suho iglo, pri delu pa znanje slikarstva združuje z najrazličnejšimi tehnikami.

Vesna Kitthiya

Loščika je znamka ustvarjalnih del v miniaturnem formatu, ki spodbujajo k sočutju, prijaznosti do vseh živih bitij in spoštljivem odnosu do okolja. Spretna roka Vesne Kittjiyje čudovite podobe ustvarja s tankimi rotringi, linerji, tuši in vodnimi barvami, pri svojem izražanju pa teži k pripovedovanju kratkih zgodb o lepem, dobrem, sočutnem in planetu prijaznem. Vesna k tovrstnim vrednotam teži tudi v zasebnem življenju, saj sodeluje s številnimi naravovarstvenimi organizacijami in društvi za zaščito živali, na naravi prijazen način pa obdeluje tudi manjši kos zemlje.

Alja Hrovat

Ilustratorko Aljo Hrovat je sloviti Forbes uvrstil na lestvico 30 Under 30 Art & Culture, leto poprej pa si je prislužila tudi naziv mladega talenta na Elle Style Fashion Awards. Mlada ilustratorka pri ustvarjanju uporablja predvsem motive žensk, rož in živali, ki so postali prepoznaven člen njenih likovnih del. Navdih za umetniško izražanje črpa iz narave in muzejev, v njenih ilustracijah pa je mogoče čutiti tudi veliko naklonjenost 60′ in 70′ letom minulega stoletja. Pri svojem delu posega po sodobnih umetniških tehnikah, pogosto pa se zateče tudi k tradiciji oljnih barv za slikanje.

Meta Wraber

Žive barve, ki se bohotijo z abstraktnih akvarelov so zaščitni znak ilustratorke in grafične oblikovalke Mete Wraber. Z njenih del sije sočno sadje, se razraščajo sanjski vrtovi in spogledujejo brezhibno urejena dekleta. Knjige, moda in hrana so tudi temeljni motivi, ki jo pri izražanju najbolj inspirirajo, kljub temu pa z velikim veseljem zapluje tudi v druge vrste motivik. Njeno ustvarjenost so prepoznala tudi številna slovita podjetja, med drugim francoska modna hiša Chloe, s katero je sodelovala pri seriji portretov modnih ikon. Kljub pomanjkanju časa, ob koncu leta Meta ljubitelje lepega razveseli z izidom koledarja.

Lea Zupančič

Ustvarjalka, ki deluje na področju grafičnega oblikovanja in ilustracije, v svojih stvaritvah upodablja vsakdanje prizore. Njeno ustvarjanje je preplet minimalizma, analognih in digitalnih tehnik ter življenjskih modrosti, zaradi katerih jih je smiselno bolje preučiti. Lea se ne boji kombinirati pastelnih odtenkov z drznejšimi barvnimi toni, zaradi česar so njene ilustracije še toliko bolj očem privlačne. Med ljubitelji lepega ima ustvarjalka prav posebno mesto, njeno delo pa je bilo doslej nagrajeno tudi na 7. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen.

Hana Stupica

Ilustracije ene najbolj prepoznavnih sodobnih slovenskih ustvarjalk kar kipijo od domišljije in sanjavosti, obenem pa jih odlikujeta izjemna preciznost ter natančnost. Detajlno izrisani liki divjih in domačih živali, ki se najpogosteje pojavljajo v njenih delih, v ilustracijah skorajda oživijo, saj jim ilustratorka pripiše osebnostne značaje in razvade. Z izjemno senzibilnostjo obravnava junake, ki ob njenem neverjetnem občutku za barvno risbo, zajadrajo na krilih domišljije. Hana izhaja iz znane slovenske slikarske družine, s svojim delom pa nadaljuje predanost, ki sta jo v svojih ilustracijah izražali že njena mama Marija Lucija Stupica in babica Marlenka Stupica.